HRVATSKA: Pozdrav „Za dom spremni!“ će biti legalizovan?

0

Komisija za suočavanje sa prošlošću Hrvatske preporučiće zabranu ustaških simbola, osim pozdrava „Za dom spremni!“, koji će ostati u grbu HOS-a, tvrde portali, pozivajući se na izvore iz Komisije.

Istoričar Dragan Markovina ocjenjuje da bi na taj način ustašonostalgičarima okupljenim oko nekadašnjih boraca HOS-a bio dopušten nastavak ustaševanja.

Petokraka neće biti zabranjena zbog samo jednog razloga – svojevremene presude Evropskog suda koja je to izričito otklonila.

Ne samo ustavno, Hrvatska je određena kao pravna nasljednica Socijalističke Republike Hrvatske – nalazi se u granicama koje su određene ZAVNOH-om i AVNOJ-em.

„Hrvatska je nastala nasuprot ustaškoj tvorevini, a partizanska antifašistička borba kojom je stvorena vođena je pod petokrakom.

„Nikakve verbalne akrobacije, pokušaji izjednačavanja socijalističkog perioda i ustaškog kolaboracionizma i simboličko oživljavanje Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ ne može promijeniti ove činjenice“, ističe Markovina.

On upozorava da je bilo kakvo simboličko pozivanje na tradiciju NDH neprijateljski usmjereno ka Hrvatskoj.

Portali lijeve orijentacije u Hrvatskoj navode da bi preporuka da ustaški slogan „Za dom spremni!“ ostane u grbu HOS-a značila, zapravo, njegovu legalizaciju, jer će je desničari iskoristiti za masovnu upotrebu tog pozdrava.

 

 

 

 RTRS

POSTAVI ODGOVOR

*