ХРВАТСКА ПРАВИ НЕВОЉЕ ПОВРАТНИЦИМА! Додела стана – игра са избеглима

0

СРБИ повратници у Хрватску и даље тешко решавају стамбено питање, а објављене листе готово ништа не значе, јер новца једноставно нема. Тако је на листи за доделу стана или куће у најам прошле године било 2.339 захтева, али су издата свега 92 решења. Како стоје ствари, ни ове године неће бити много боље – дуге листе остаће као опомена да је Србима повратак све тежи и компликованији.

– Нерешених захтева има напретек у целој Хрватској. Настојали смо да се поступак убрза, али се чини да иде још спорије него пре – кажу у Српском народном вијећу, док се у Средишњем државном уреду за обнову и стамбено збрињавање правдају да у буџету нема довољно средстава за ту сврху.

Исто оправдање може да се чује већ годинама, а бројке су крајње поражавајуће. Ништа боље није ни онима који траже грађевински материјал да обнове своје домове, јер је од 153 захтева издато само 22 решења. Решено је и свега пет одсто захтева оних који су тражили да им се помогне у обнови породичних кућа, а постоји и више од 2.500 захтева за добијање крова над главом оних којима је одузето стамбено право.

– Колико знамо, само је стотинак људи успело да добије заменски стан, а остали се сналазе како знају – кажу у СНВ.

Многобројни пројекти за које је пре неколико година било најављено да ће бити реализовани европским новцем, засада стоје. Администрација је компликована и дуготрајна, чак и много кошта, а повратници до тада морају да плаћају најам станова и кућа како би уопште имали где да живе. Није лако ни онима који се одлучују за откуп станова, јер су цене квадратног метра много више него што су биле за хрватске грађане у време када се вршио откуп. Многи Срби одустају и од захтева, јер морају да плате многе таксе, а новца за то немају.

Стамбено збрињавање у овом часу чека хиљаде Срба, а многи случајеви завршавају на суду. То за повратнике значи нову агонију, јер се поступак продужава и тражи се нова документација, а на решење се чека неколико година. Од Срба повратника руке је дигла и међународна заједница, која је, пре него што је Хрватска ушла у ЕУ, будно пратила како се одвија поступак враћања људи и њихове имовине. СНВ има неколико корисних пројеката за Србе повратнике којима их информише о њиховим правима и законским прописима. Има и много случајева да су се људи вратили, а када нису могли да реше свој стамбени проблем, опет су отишли из Хрватске. Њима СНВ нуди подршку и информације о томе шта треба да ураде како би дошли до крова над главом у местима одакле су деведесетих година морали да беже. Координатори обилазе места где повратници траже грађевински материјал, утврђује се право стање, а онда цео даљи поступак иде лакше. Најбољи резултати до сада су показани у Карловцу, Сиску и Книну. У неким деловима Хрватске сарадња с локалним властима је добра, па се ускоро очекује завршетак изградње станова у Лици и Задру.

„ЗА ДОМ“ И У ЗАГРЕБУ?

ПРИПАДНИЦИ ХОС-а најавили су постављање табле с натписом „За дом спремни“ у Загребу и Великој Горици. Табле су већ постављене у Јасеновцу и Кутини, а хрватска власт не може да одлучи да ли табле са усташким поздравом оставити или скинути.

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*