Хрватска прогласила Томпсона за народног хероја!?

0

Хрватска држава званично је прогласила Марка Перковића Томпсона, усташког певача који на својим наступима слави клање Срба у НДХ, за ратног хероја!?

Државно Удружење хрватских бранитеља домовинског рата 1991, у сарадњи с другим сличним удружењима, прогласило је Томпсона за „јунака хрватског домовинског рата“. Реч је, како је саопштено, о признању које се додељује заслужним појединцима за стварање „слободне, самосталне и независне хрватске државе“. Ову „титулу“ до сада су понели ратни злочинац Фрањо Туђман и генерали Анте Готовина и Младен Маркач, који су командовали геноцидном војно-полицијском акцијом „Олуја“, током које је убијено више од 2.000, а протерано 250.000 Срба!
‘Музички феномен’

Према писању загребачких медија, у образложењу скандалозне одлуке пише да је Томпсон био ратни добровољац, али и да је својим „домољубним“ песмама постао „музички феномен“!?!

Изузетно је омиљен, поготово код хрватских бранитеља и чланова њихових породица. Неки га, истина, намерно маргинализују, али ти и такви за нас нису битни. Важно је да пева о Богу, домовини и љубави. Ово признање на неки начин јесте порука и одговор на разна прозивања и забране, које поготово у задње време прате наступе, али и свако јавно појављивање овог истакнутог хрватског бранитеља, певача и домољуба, пише у образложењу одлуке о награди, а преноси хрватски портал „Дневно“.

Kоментаришући овај скандал, Милорад Пуповац, председник Српског националног већа и посланик у хрватском Сабору, каже за Информер да овакви скандалозни покушаји оправдавања злочина на Србима јесу страшни и скандалозни.

158249_tompson_f
Исмејао пријаву полиције због концерта у Слуњу

Портпаролка карловачке полиције Сенка Старовешки изјавила је да је Марко Перковић Томпсон прекршајно пријављен због извођења песама или текстова који ремете јавни ред и мир током концерта у Слуњу за време хрватске прославе „Олује“.
Томпсон је на ову пријаву кратко реаговао на свом Фејсбуку, објавивши песму „Чавоглаве“ уз коментар: Поздрав уз песму која је настала у домовинском рату и речи „за дом спремни“.

– Ово је класичан покушај да се заштити оно што се заштити не може. Хрватска упорно хоће да се велича оно што се величати не може. Овако нешто једноставно не може проћи. Поздрав „за дом спремни“ јесте злочинство, а не херојство – подвлачи Пуповац.

Награда заслужнима

Миодраг Линта, шеф Савеза Срба у региону, сматра да је реч о сасвим очекиваној одлуци хрватских бранитеља.

– Они су у Хрватској главни носиоци процеса рехабилитације злогласне НДХ и негирања антифашистичких традиција. Суштина такозваног домовинског рата јесте реализација идеје хрватске државе без или са што мање Срба. Циљ је остварен и сада се политички и војни руководиоци, као и медијски посленици који су допринели остварењу циља, проглашавају јунацима – закључује Линта.
Ево шта пева Томпсон

Јасеновац и Градишка Стара
„Јасеновац и Градишка Стара, то је кућа Максових месара,
Kроз Имотски камиони журе, возе црнце Францетића Јуре
У Чапљини, клаоница била, пуно Срба Неретва носила
Ој, Неретво, теци низа страну, носи Србе плавоме Јадрану
Сјајна звијездо изнад Метковића, поздрави нам Анту Павелића“

Бојне Чавоглаве
„За дом, браћо, за слободу, боримо се ми
Чујте, српски добровољци, бандо, четници,
Стићи ће вас наша рука и у Србији…“

Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*