Хрватска расписује потернице за мајорима и генералима ЈНА после 26 година

0

Хрватска полиција одржала прес конференцију поводом завршетка истраге о ракетирању Банских двора које се догодило пре 26 година. Оптужено је шест високих официра ЈНА.

Како преноси Индеx.хр, конференција је протекла је у помало „бизарном тону“, с обзиром на чињеницу да је полиција организовала конференцију поводом завршетка криминалистичке истраге о догађају који се догодио пре пуних 26 година.

Реч је о команданту 5. ваздухопловног корпуса генерал мајору Љ. Б., начелнику у ПВО С. Ј., начелника 105. ловачког бомбардерског пука Ђ. М., референту у тадашњем КОС ратног ваздухопловства Ч. К. и два пилота који су испалили ракете на банске дворе Р. Д. и Д. Л.

Напад се догодио 7. октобра 1991, када су авиони Југославенске народне армије ракетирали и тешко оштетили Банске дворе, седиште хрватске владе, у којима је тада била и резиденција првог хрватског председника Фрање Туђмана и у којој се он налазио у тренутку напада.

У том нападу погинула је једна особа, четири су повређене, срушен је део крова Банских двора, а скоро све просторије су оштећене. Два југословенска борбена авиона око 15 часова испалила су на зграду шест ракета, једна је погодила палату, а остале су пале на суседне зграде.

У тренутку напада Туђман је разговарао у згради са Стипом Месићем и Антом Марковићем, тадашњим председницима југословенског председништва и владе.

На данашњој прес конференцији хрватска полиција је саопштила да је за тај напад пријављени бивши мајори и генерал мајори бивше противваздушне одбране ЈНА.

– Подносимо кривичну пријаву против шест особа, пет држављана Србије и једне особе која је држављанин Хрватске – рекао је Анте Гудељ, начелник Управе криминалистичке полиције.

– Тих шест особа је пријављено за убиство припадника највиших државних тела у покушају. Друго казнено дело за које се та шесторица сумњиче је ратни злочин против цивилног становништва – додао је Гудељ.

Пошто се оптужени не налазе у Хрватској за њима ће се расписати међународне потернице, а биће покренуте и друге радње, рекао је Јурица Илић из Жупанијског државног тужилаштва.

На питање новинара зашто им је требало 26 година да заврше истрагу, из полиције и тужилаштва су рекли да је случај био веома сложен и да се посебно интензивирао 2016. када су добили кључне информације. Такође, како је речено, оптужени су највиши војни званичници око којих постоји зид ћутања.

Правосудни органи Србије нису учествовали у истрази, такође је речено.

– Морате имати у виду да су и пријављени и део сведока високо рангирани чиновници ЈНА, такве људе је годинама окруживао зид ћутања који је требало пробити – додао је начелник криминалистичке полиције.

 

 

 

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*