Хрватска спремна да обучава „војску Косова”

0

Да ли ће се Загреб укључити у формирање косовских оружаних снага: Тврде да се неће директно укључивати, али да је могуће продубљивање сарадње. Двојица кадета са Косова већ студирају на ХВУ „Др Фрањо Туђман“

ХРВАТСКА се неће директно и конкретно укључивати у формирање такозване војске Косова, како што је то најавио претендент на премијерску функцију у Приштини Аљбин Курти – сазнају „Новости“ у добро обавештеним војним и политичким круговима у Загребу. Ипак, ако Запад да зелено светло Приштини, за трансформацију безбедносних снага у оружане, Загреб ће пружити помоћ, пре свега у обуци.

Наши извори који су добро упућени у ово осетљиво подручје кажу да се Хрватска свакако неће мешати у однос Београда и Приштине, поготово када је реч о безбедносним питањима и да ће чекати да види шта ће се даље дешавати у региону.

– Начелно, војна сарадња није искључена, али не долази у обзир да Хрватска на било који начин искаче у том смислу. Све ће бити као до сада, па ће Хрватска војска отворити врата за школовање војника са Косова и повремено ће се организовати неке вежбе. Обуку косовских војника финансира Хрватска, а предуслов је да знају хрватски језик. Разговара се и о куповини војне опреме из Хрватске, а више од тога не треба очекивати – рекао нам је један добро обавештени војни стручњак.

Наш саговорник подсећа да су хрватске фирме израдиле и униформе за постојеће безбедносне снаге Косова, а да у том смислу може доћи до нових послова за Хрватску. Загреб је већ пружио гостопримство двојици кадета са Косова који студирају на ХВУ „Др Фрањо Туђман“.

Наводи да је сарадња на војном плану и до сада била веома интензивна, али да нема говора да војне снаге буду укључене у технички део покушаја стварања косовске војске. Не треба заборавити ни да Хрватска званично подржава трансформацију косовских безбедносних снага у оружане, што је недавно потврдила и Колинда Грабар Китаровић.

ВИШЕ ХРВАТА У КФОРу

ОВЕ године повећаће се и број хрватских војника који учествују у мисији Кфора, а којих је тренутно 33. Хрватски политичари су у више наврата тврдили да је њихов циљ да се „стабилизује стање на Косову“.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*