Хрватска СПРЕМНА да се одрекне БАНА ЈЕЛАЧИЋА у замену за НИKОЛУ ТЕСЛУ!

0

Након тужбе коју је поднела група крајишких Срба пред међународним судом правде у Стразбуру против Хрватске због својатања Николе Тесле као Хрвата, Хрватска тражи нагодбу.

Група крајишких Срба поднела је тужбу међународном суду правде у Стразбуру у коме оптужује Хрватску да без основа својата Николу Теслу као Хрвата. Група Срба је приложила доказе да је Тесла рођен у Аустроугарској, од оца православног попа и од оба родитеља српске националности, а не у Хрватској те да у то време Хрватска није ни постојала као самостална држава. У другом делу тужбе се наводи да су усташе-хрватска клеронацистичка војска, побили већину Теслиних рођака само зато што су Срби, те да је то врхунски доказ да Тесла ни под којим условима не може бити Хрват.

Хрватски правни заступници су изашли са предлогом нагодбе.

Наиме, Хрвати су предложили Србима да узму Бана Јосипа Јелачића као свог националног хероја, а да њима оставе Теслу. Јер је Бан Јелачић рођен у Петроварадину, који се данас налази у Србији. Хрвати би заузврат склонили све бисте Бану Јелачићу и наместо њих подигли Николи Тесли. Уколико суд усвоји ову нагодбу, центар Загреба би ускоро могао бити знатно измењен, јер би на месту споменика Бану Јелачићу освануо споменик Николи Тесли. Хрвати такође заузврат траже да се измештени споменик Бану Јелачићу пребаци у центар Београда, по могућству у Београд на води.

http://zicer.org

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*