Хрватска враћа мигранте у Србију

0

Организација за заштиту људских права Хјуман рајтс (Human Rights Watch – HRW) саопштила је данас да хрватска полиција тера тражиоце азила натраг у Србију, а у неким случајевима примењује и силу и не даје им прилику да затраже заштиту, и позвала Европску комисију да изврши притисак на власти у Загребу да извршавају своје обавезе у складу са законима ЕУ.

HRW наводи да су разговарали с десет Авганистанаца, међу којима је било двоје деце без пратње, који су описали како су отерани натраг у Србију након што су ухваћени на хрватској територији. Они су рекли да им је ускраћено право да затраже азил иако су то желели да учине.

Од њих 10, како наводи HRW, девет је рекло да су их полицајци и ударили, а сви су рекли да су им одузели личне ствари, укључујући новац или мобилне телефоне.

„Извештаји о шокантном и окрутном поступању Хрватске према тражиоцима азила на њеној граници нису достојни једне државе ЕУ“, изјавила је истраживачица HRW за Балкан и Источну Европу, Лидија Гал која је позвала власти у Загребу да обезбеде заштиту тражиоцима азила а не да их силом терају натраг у Србију.

У саопштењу се додаје да је извештаја о враћању избеглица из Хрватске у Србију било и раније и да је то у супротности са законом ЕУ о азилу, повељом о основним правима и међународном конвенцијом о избеглицама.

Подсећа се, такође, да се, према смерницама Високог комесаријата УН за избеглице, Србија не сматра сигурном трећом земљом за тражиоце азила што значи да земље чланице ЕУ, укључујући и Хрватску, не треба у Србију да враћају избеглице.

Уз оцену да враћањем избеглица Хрватска доводи мигранте и тражиоце азила у ризик и игнроише своје законске обавезе, Лидија Гал је додала која је позвала власти у Загребу да обезбеде заштиту тражиоцима азила а не да их силом терају натраг у Србију.

Она је додала и да би „Европска комисија требало да извршити притисак на Загреб да испуњава своје обвезе у складу са законом ЕУ и законом о избеглицама, да истражи наводна злостављања и омогући тражење азила и правичне поступке за оне на њеној територији и њеним границама“.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*