Хрватска званично протестује због споменика Тепићу

Загреб упутио "оштар усмени протест" поводом закључка Владе Србије о подизању спменика народном хероју Милану Тепићу, саопштио је потпредседник владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

0

Ивица Дачић је новинарима рекао да је усмени протест уручен амбасадорки Србије у Загребу Мири Николић, која је јутро позвана да хитно дође у хрватско Министарство спољних и европских послова.

Дачић је објаснио да је протест амбасадорки Николић уручен са образложењем да је за Хрвартску неприхватљиво подизање споменика човеку који је самоубилачком акцијом прузроковао смрт 11 хрватских бранитеља, као и неутврђен број регрута ЈНА, те да је такав акт српске владе штетан по добросуседске билатералне односе“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

Оценио је да је „индикативно“ да се они брину за регруте ЈНА.

„Наравно, наша амбасадорка у Загребу одбила је апсолутно те критике изражене у протесту јер опште је познато да су Хрватске паравојне формације, након напада и заузимања касарне у Бјеловару 1991. године стрељали четворицу официра ЈНА и да почиониоци тог злочина, иако су познати, до дан данас нису процесуирани, а да не причам коме се све у Хрватској дижу споменици и спомен обележја са усташким симболима“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, у Хрватској споменици се дижу терористи Баришићу, трехабилитују личности из НДХ са веома проблематичном улогом, као што је кардинал Степинац, па је чак и данас на српској православној цркви у Сињу исписан усташки поздрав „За дом спремни“.

Дачић каже да Хрвати нису употребили израз за Милана Тепића да је ратни злочинац, али је оценио да такав чин од хрватског МИП-а показује да они „апсолутно нису у стању да погледају мало у своје двориште“.

Србију, каже Дачић, не занимају унутрашњи односи у Хрватској, не занима је ко је на власти у Хрватској, али је занима и никада неће дозволити да не остане без одговора када се негде напише усташки поздрав „За дом спремни“, јер је тај поздрав, како је рекао, био у Земуну, докле се протезала НДХ.

„Србија никада није освајала Хрватску, а Хрватска је са Хитлером освајала Србију до Земуна. А Хрватска нама шаље протесте због подизања споменика Милану Тепићу, који је проглашен за народног хероја од председништва СФРЈ. То је трагикомично, али показује сву дубину процеса који постоје у Хрватској, који уопште не разликује да у међународним односима Србије и Хрватске треба да тражимо оно што нас спаја, а не оно што нас раздваја“, истакао је Дачић.

Како је додао, Србија је заиста спремн за добру регионалну сарадњу и добросуседске односе, али нема са друге стране никаквих реакција, покушаја, осуде покушаја рехабилитације фашистичке прошлости.

„Као што сам се овде борио против тога, ја сам одавде избацио слику Милана Недића коју је Коштуница ставио као председника владе Србије. Е па сигурно се нећу сагласити да се рехабилитују усташки и фашистички поздрав за дом спремни и то од мене не може нико да тражи, па ни (хрватски министар спољних послова Давор Иво) Штир, уважавајући то што можда то њега лично погађа“, рекао је Дачић.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*