Хрватски бискуп: Живела српска Хрватска!

0

Хрватски премијер Андреј Пленковић поново се нашао на удару сисачког бискупа Владе Кошића, познатог по низу десно-екстремистичких јавних иступа, који га је након измештања спомен плоче са усташким покличом „за дом спремни“ из Јасеновца у оближњу Новску, назвао премијером „шравцигер власти“.

Оцењујући да је Пленковићева одлука о измештању спорне спомен плоче срамотна, Косић је отишао корак даље и устврдио да би премијер, ако би то Срби тражили, био среман да промени и хватску химну.

Ако буде сутра браћи Србима сметала хрватска химна, ова ће је власт забранити јер су и усташе певали ту химну. Живела српска Хрватска! Питам се шта би било да су Немци после Другог светског рата тражили да у Француској или у било којој европској земљи која се одупрла њиховој агресији власт уклони споменик палим бранитељима јер то њима смета??? Qуо вадис Цроатиа?, написао је Кошић на свом Фејсбук профилу.
Кошић, који иначе редовно критикује актуелну власт, сматра да би само Србима могао сметати усташки поздрав у Јасеновцу, и фасцинантно је како је Кошић успео да фалсификује историју и повуче паралеле које немају никаквог смисла, коментарисао је његову поруку хрватски портал Индеx.

Хрватска химна Лијепа наша без проблема се изводила у социјалистичкој Хрватској те апсолутно нико не тражи њену забрану, али је индикативно да је за Кошића усташки поздрав За дом спремни еквивалентан Лијепој насој, то сугерише да он савремену Хрватску види као наследницу злочиначке НДХ, наводи Индеx.хр.
Кошић, како се наводи, сугерише да би усташки поздрав у Јасеновцу могао сметати само Србима, али никако и Хрватима или људима других националности из једноставног разлога што је „непримерено и перверзно на месту најгорег концентрационог логора на овим просторима инсталирати спомен-плочу за било кога, на којој се налази службени поздрав усташког покрета који је тај логор основао и водио те у њему убио измеду 80 и 90 хиљада људи“, наводи портал.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*