Hrvatski branitelji tukli, psovali, i pretili protivnicma „OLUJE“!

0

Aktivisti više nevladinih organizacija iz Srbije i Hrvatske hteli su juče zajedno iz centra Zagreba da pošalju poruke protiv veličanja „Oluje“, ali se ta mirna protesna akcija pretovirila u sukob i niz inidenata u kome troje aktivista povređeno.

Ranije tog dana „Slobodarski aktivisti“, koji okupljaju više nevladinih organizacija iz Zagreba i Beograda, saopštili su da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske zabranilo za juče zakazano održavanje mirnog okupljanja pod nazivom „Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede““ na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Međutim, oni su za juče u 18 časova organizovali „mirnu protestnu akciju“, ali se to nije dobapalo braniteljima, pa je praktično došlo do kontramitinga, a došlo je i do incidenta a kojima su tri osobe povređene.

Deo okupljenih na Trgu je preko kordona policije, koji je obezbeđivao članove nevladinih organizhacijam, učesnicima protesta dobacivao „Četnici!“, „Marš iz Hrvatske!“, „Zašto smo se mi borili?“

– Vikali su nam će nas silovati, ubiti, da bežimo iz Hrvatske. Jednog kolegu su pogodili jajetom, koleginica je zadobila udarac u glavu, a ja sam pogođena iza vrata. Još smo u šoku. Sve vreme nas je pratila policija. Situacija je bila divlja, stalno je postojala opasnost da branitelji probiju policijski kordon i da napadnu protestante – ispričala je juče Nela Pamuković, iz Centra za žene žrtve rata „Rosa“.

Prema njenim rečima, napadnuti aktivisti su dali izjavu policiji o tome šta se dodgoilo, zadobijenim povredama i mogućim počiniteljima.

Neposredno po završetku okupljanja, međutim, u zagrebačkoj policiji su rekli da je protest „protekao mirno i da niko nije ozleđen“.

NVO koje su organizovale mirnu protestnu akciju su – Centar za žene žrtve rata – Rosa (Zagreb), Žene u crnom (Beograd), Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb) i Centar za građansku hrabrost (Zagreb).

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*