Хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић: „Да ли ће бити рата на Балкану – одлучују велике силе“

0

Хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић изјавио је да је поново неизвесна посета Томислава Николића Сарајеву, која је планирана за фебруар.

Он је навео да је та посета неизвесна након недавне најаве реактивирања тужбе БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу.

Човић, који не верује да би у БиХ могло бити рата, каже да неки желе репризу „догађања народа“.

Регионално је, каже, најважније имати мир када је реч о Србији и Kосову, а недавне напетости договоди у везу са изборима.

„За сада не видим те ратне размере, али да се нешто слично може организовати у то сам уверен“, рекао је Човић.

Према његовим речима, ситуација у БиХ и региону је сложена, пуна неких новина, а рекао би, каже, и осмишљена да би се још више закомпликовала.

„Покушаћемо ту ситуацију стабилизовати, а кроз то време решавати кључне проблеме“, рекао је Човић.

„Припремају се којекавке протестне игре или како неки воле рећи ‘догађања народа’, од скоро истих актера који су то чинили пре три године“, рекао је Човић у интервјуу за загребачки „Вечерњи лист“, у издању за БиХ.

Ипак, додао је, о томе да ли ће рата на овим просторима бити одлучују велике силе.

„Био сам сигуран да неће бити рата ни када се претходни догодио. Данас сам пуно сигурнији да га неће бити, али, ипак, треба рећи да о томе не одлучујемо ми, него велике силе. А да ли ће добацити до нас, нисам сигуран да смо им, на срећу, на било који начин занимљиви“, рекао је Човић.

Говорећи о БиХ, Човић каже да је први проблем који треба решавати Изборни закон БиХ, односно договор око измене начина избора чланова Председништва БиХ, делегата у Дом народа Федерације БиХ, те избора у Мостару.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*