Hrvatski građanski savez zaiteresovan za saradnju sa Jankovićem

0

Predsednik Hrvatskog građanskog saveza (HGS) Tomislav Stantić izjavio je danas da će ta stranka i ubuduće biti otvorena i spremna za saradnju s Pokretom slobodnih građana, čijeg je lidera Sašu Jankovića pordžala na predsednickcim izborima, a spremna je za saradnju i s drugim političkim organizacijama koji su se bili okupili u kampanji Saše Jankovića.

– Na proteklim izborima lako smo doneli odluku iza koga stati, koga podržati. Posle mnogo godina na političkoj sceni Srbije, pojavila se ličnost s kojom smo imali potpunu saglasnost u pogledu vrednosti i ciljeva. Rezultat koji je postignut u uslovima potpuno neravnopravne političke utakmice, daje nam danas za pravo da tvrdimo da je okupljanje oko građanskih ideja u Srbiji i nužno i moguće – rekao je Stantić na redovnoj skupstini HGS-a.

On je dodao da je HGS, uprkos „osporavanjima i saplitanjima“, naročito unutar same hrvatske zajednice, opstao, zaokružio svoju prvu godinu rada i opravdao epitet „građanska“.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković zahvalio je HGS-u za doprinos kampanji u Vojvodini pred predsedničke izbore i rekao da u Statutu i programskim dokumentima HGS-a vidi veliki stepen podudaranja sa onim što zastupa Pokret slobodnih građana.

Naglasio je da „prirodno savezništvo“ treba da se nastavi i tako ubrzaju procesi koji će dovesti do „konačnog pada Vučićevog režima“.

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić rekla je da je Klub sa oboravanjem dočekao pojavu jedne građanske organizacije na manjinskoj sceni i da je danas zadovoljna što je HGS pokazao da je istrajan i dosledan u svom delovanju.

Republička poslanica Nove stranke Marinika Tepić kazala je da su predstavnici hrvatske i drugih manjina u Skupštini Srbije „pasivni“ i iskazala otvorenost i spremnost da bude glas HGS-a i drugih organizacija koje brane i zastupaju prava manjina u Srbiji.

Na Skupštini je danas iskazano nezadovoljstvom stanjem u medijima, a posebno primenom metoda pritiska kroz kažnjavanje i ekonomsko iscrpljivanje, kakvom je ovih dana izloženo Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i njegov informativni sajt „Autonomija“.

Članovi i članice HGS-a i gosti današnje skupštine uključili su se u akciju prikupljanja novčanih pirloga da bi se pomoglo NDNV-u da plati nedavno izrečenu visou kaznu i obezbedi nesmetan rad tog novinarskog udruženja i tog slobodnog medija.

Novoosnovani Pokret slobodnih građana pored Saše Jankovića predstavljali su i osnivači iz Vojvodine, Branislav Grubački i Zorana Šobot Matić, Novu stranku potpredsednik Aleksandar Stanković, narodna poslanica Marinika Tepić i predsednik novosadskog odbora Vladimir Cvetković, a Vojvođanski klub predsednica Branislava Kostić.

 

Beta

POSTAVI ODGOVOR

*