Хрватски медији: „Амерички дужносник не види фашизацију Хрватске, како се то Србији чини“!

0

Високи амерички дужносник изјавио је да у Хрватској не види присутност фашизације, како то тврди Србија која је позвала међународну заједницу да реагира на „бујање фашизма“ у Хрватској.

Не видим тај тренд, казао је новинарима у Загребу Хојт Брајан Ји, замјеник помоћника америчког државног тајника за Европу и Евроазију.

Србијански министар рада и социјалне скрби Александар Вулин позвао је Европу да реагира на „бујање фашизма“ у Хрватској, оцијенивши да постављање плоче с поздравом „За дом спремни“ у Јасеновцу више није питање за Хрватску и Србију већ захтијева међународно реагирање.

Ветерани ХОС-а у центру Јасеновца прије непуних мјесец дана открили су спомен-обиљежје на којем је уклесано За дом спремни у сјећање на 11 погинулих припадника Хрватских обрамбених снага (ХОС), који су страдали на том подручју.

Осврнувши се на односе Хрватске и Србије, Ји је казао да свједочи истинским напорима Загреба и Београда у рјешавању спорних питања. Мислим да је прерано брзати са закључцима (…) видимо раст радикалних странака у јужној и југоисточној Еуропи, али не само на десници већ и на љевици гдје политичари покушавају искористити, политички профитирати од незадовољства људи, рекао је Хојт.

Оно што је константа и то на глобалној разини је хитност да се стање поправи, закључио је Ји.

ХРТ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*