Хрватски медији: Качаник на Косову, џихадистичка престоница Европе

0

Много је младих у редове ИСИС отишло из косовског Качаника, а већина њих се неће вратити.

Родбини стижу поруке о томе да су они погинули на ратишту у Сирији, а њихове су жене преузели други џихадисти. Све се то догађа успркос великим казнама које на Косову постоје за одлазак међу терористе.

Целе породице из Качаника крећу у рат у Сирији

У Качанику, градићу који је већ неколико година познат као „џихадистичка престоница Европе“ је Савет Исламске заједнице преко озвучења на минарету градске џамије огласио смрт једног од Косовара који су отишли у рат у Сирији. То је терориста Љавдрим Мухаџери, познат по томе да је многа окрутна смакнућа снимао и постављао на друштвене мреже. На једном снимку је машући сабљом рекао да ће освојити Рим и Шпанију, а многе је Косоваре наводио на убијања по Балкану. Ухапшено је седам особа које су планирале извршење терористичких напада по његовим упутствима.

Његову је смрт на захтев породице оплакивала џамија. Муслиманска заједница на Косову тиме није била задовољна. Кажу да такво понашање подстиче и друге да крену међу џихадисте и ИСИС-ове милитанте.

Многи млади, чак и целе породице, већ су из тог градића кренули на ратиште у Сирији. Процењује се да је на страни терориста свеукупно учествовало до 350 Косовара, од тога 50-ак жена и 30 деце. То су службени подаци, док су неслужбене бројке и пуно веће.
Косовске терористе финансира Саудијска Арабија

Љавдримов пријатељ Ривдан Хаћифи деловао је слично као и он, позивајући на убиства „неверника“ и „свети рат“. Он је, такође, смртно страдао почетком године.

Страни медији пишу како новац за косовске терористе стиже из Саудијске Арабије, и то већ годинама. „НY Тимес“ пише како је некада мирна земља сада центар исламског екстремизма. Неки младићи позив за проповеди добијају путем Фејсбука.

Проповеди организују исламска друштва младих која су основале Саудијска Арабија и друге државе Персијског залива са циљем ширења екстремизма. Један од младића који је био на таквој проповеди испричао је да су смернице које је тамо чуо јако строге: не смеју да се рукују са женама, иду у кафиће и слично.

Упркос строгим казнама и томе што политичари на Косову тврде да се број радикалиних смањује, заправо није тако.

Невладине организације упозоравају да и затворени радикали делују и у затворима регрутују нове чланове. Када они изађу из затвора, кренуће у Сирију и Ирак, а придобијају их уз новац и обећање да ће помоћи њиховим породицама.

Иако власти и даље тврде да радикала у Качанику више нема, ипак признају да неки од њих и даље делују илегално, у приватним кућама или чак колибама у шуми, које чувају наоружани стражари.

Курир.рс/Нет/Слободна Далмација

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*