ХРВАТСКИ ВАТРОГАСАЦ: Опет вичете ‘Срби’! Па, људи моји, који вам је ку..ц!?

0

Након што су се јуче пожари поновно проширили Далмацијом, а за неке од оних у околини Задра и Шибеника се оправдано сумња да су подметнути, ватрогасцу који је аутор ФБ странице ‘Ватрогасци – они су наши хероји‘ је прекипјело читати мрзитељске коментаре националиста у којима неки за пожаре окривљују ‘оне друге’ – Србе.

-Овог љета Далмацију је похарало преко 200 пожара, но за тек десетак њих зна се ко их је потпалио – наводи ватрогасац.

Но, то није спријечило масовну хистерију. Како каже, таквим коментарима показује се колико су појединци некултурни, живчани, параноични и нетолерантни.

Његову објаву преносимо у цијелости:

„То да постоји пуно различитих узрока пожара сви знају, али није занимљиво ако је удар муње, искрење далековода, одбачени чик из аута, дно пивске боце ала лећа… Најјаче се чује: ‘Подметнуто’.

Ако је подметнуто то може бити и пука несрећа јер неки никако да схвате да се љети не пали роштиљић у природи, може бити да нетко вари у свом дворишту па искрица омакне (било је тога), може и оно фамозно чишћење терена за пренамјену парцеле у грађевинску. Али сви су спремни викати: ‘То су они што мрзе све хрватско!’

Али ако и јесте људ(т?)ски фактор, у Хрватској ипак живи највише Хрвата, а онда мање оних осталих. Опет се чује: ‘Они!’.

Они могу бити Роми, Чеси, Талијани, Муслимани и ини други. Погађате што се виче?

‘Срби, наравно!’.

И тко сад може изаћи на крај с таквом масовном хистеријом?!? Па људи моји, који вам је к…?

Ово је љето било преко 200 пожара и за свега 10-ак се зна како и тко је потпалио. А за осталих 190-ак не знамо. Поцртавам: НЕ ЗНАМО. Не да не знамо то, него појма немамо ни о чему. Тотално смо глупи и вјерујем да има масу њих који још увијек мисле да се пожар најбоље гаси кисиком под притиском! Или да је боље што пуше бура, бар ће га угасити. Или да је срамота што канадера нема ноћу. Па имају свјетла ваљда.

Не, дефинитивно с нама нешто није у реду. Коментарима на објаве показујемо колико мало знамо. Показујемо колико смо некултурни, живчани, параноични и нетолерантни. Показујемо како не знамо анализирати узроке и посљедице, размотрити све опције, изабрати највјеројатнију. И свеједно се оградити да имамо премало информација, да оно што прочитамо на моћном интернету често буде далеко од истине.

На крају морамо ….. дакле МОРАМО развити свјесност одговорности за ријечи које изричемо. Те ријечи могу неког повриједити, могу ширити мржњу и хистерију, могу чинити зло. Те ријечи су разорнија искрица у много жешћем пожару од ових који харају Далмацијом. Јер, нажалост, страх ме да је количина те лудости довољна да се ‘ови’ скупе у руљу и крену на линч палећи ‘онима’ села, ауте, њиве… Видим да би неки вјешали, стријељали, мучили…. Читам и да би крв у потоцима…..

Има ли краја више свему?!’

 

 

Седмица

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*