Хрватско зракопловство у проблемима: Само 4 исправна ловца

Техничка исправност хрватских борбених авиона "миг 21" је забрињавајућа, јер су од укупно 12 за обављање задатака способна само четири. Начелник Главног штаба генерал Милан Шундов о томе је обавестио председницу Хрватске и врховног команданта Колинду Грабар Китаровић, објавио је "Јутарњи лист".

0

Позивајући се на неименоване изворе из војних кругова, лист наводи да су за обављање задатака способни један једносед и три двоседа.

Огласила се и председница Колинда Грабар Китаровић, наводећи да је оно што је „летимично видела у извештају – прилично забрињавајуће“.

„Добила сам извештај, али нисам успела да га детаљно прочитам. Онда ћемо начелник и ја о томе разговарати у четири ока, односно са нашим тимом, али оно што сам стигла летимично да погледам прилично је забрињавајуће“, рекла је Грабар Китаровићева.

Како се подсећа, хрватска председница је недавно јавно затражила детаљнију истрагу око набавке и ремонта „мигова“.

Највећи проблем су кварови који се свакодневно појављују на авионима ремонтованим у Украјини.

Генерал Шундов је пре неколико дана упозорио председницу да је од јула 2015, када је 12 авиона ремонтованих у Украјини предато Ратном ваздухопловству, на авионима забележено чак 300 кварова.

Како пише Јутрањи лист, најчешћи кварови су отказивање система хидраулике, отказивање навигацијске и комуникацијске опреме, истицање горива и хидро-уља.

Осим тога, у два наврата је мотор у лету престао да ради, што се у бившој ЈНА није догодило у 40 година, констатује лист.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*