„Хрватску позицију није подржао нико из Европске уније“

0

После сусрета хрватског и словеначког премијера у Загребу, индеx.хр пише да је јасно да Миро Церар иза себе има целу ЕУ, док је Андреј Пленковић остао усамљен.

Две чланице Европске уније се и даље споре о почетку примене арбитражне пресуде о разграничењу, а састанак двојице премијера “није донео ништа ново”.

“Чињеница је да Церар у рукама има јаче адуте, Словенија прихвата арбитражу и жели да је спроведе, а томе су подршку пружиле Немачка и земље Бенелукса, као и председник Европске комисије Франс Тимерманс. Они прихватају арбитражу за коју се Хрватска и даље прави да не постоји, што је прилично апсурдна ситуација, односно затварање очију пред реалношћу”, наводи загребачки портал.

Kако се додаје, хрватску позицију у овом случају нико из ЕУ није јавно подржао, а и Пленковић је рекао да пријатељи Словеније и Хрватске у ЕУ желе да се ствар што пре реши.

“Зато је Церар и поменуо могућност тужбе Суду Европске уније јер би тиме додатно показао како Словенија поштује институције ЕУ и тражи решење у европским правним и политичким оквирима. Судски процес би Хрватска требало да покуша да избегне јер ће се и у том контексту наћи у дефанзивној позицији”, додаје се у тексту.

 

 

Индекс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*