Хвала, Милутине Фолићу: Београд ће од 1. јула бити скроз блокиран!

0

Главна железничка станица затвара се 1. јула, а сав саобраћај сели се у „Прокоп“! То је пре неколико дана најавио Милутин Фолић, градски урбаниста. Не чак ни као главну вест, већ узгред. Главна је била да ће за месец дана расписати урбанистичко-архитектонски конкурс за повезивање у једну целину Савског трга, Немањине, Савске улице и Булевара Вудроа Вилсона. Будући булевар тече паралелно са Савском улицом, делом је асфалтиран, а повезиваће Стари савски мост и „Београдски сајам“. Отварање се предвиђа за крај 2018.

Шта је Фолић у ствари рекао?

Сви поменути саобраћајни правци или су сада блокирани или ће бити блокирани за шест месеци, ако је веровати плановима. Још важније, за шест недеља пред озбиљном и стварном блокадом наћи ће се свако ко возом допутује у Београд!

Идемо редом. Прво, шта су излазне позиције ВВ булевара? На даљој коти, Сајам или Мостарска петља? И шта ћемо са Савском? Да је затворимо? На ближој коти, је ли то Стари савски мост или нови-стари савски мост? Трамвајски мост треба, је ли, да се расформира како би се ту подигао лепши. Овај је ружан и бучан, а тик уз њега никли су први станови Београда на води. Они што ће да се уселе у јуну. Јун је прошле недеље Синиша Мали обећао америчком амбасадору пред новинарима. Не верујемо да је амбасадор пазарио стан, биће да се сликао због булевара названог по 28. председнику САД (Вудро Вилсон, 1856‒1924; председник 1913‒1921).

А камо ћете с комплетним новобеоградским трамвајским саобраћајем?!

Друга, а скора мука настаће (свакодневна мука за хиљаде путника!), ако збиља 1. јула прогласе „Прокоп“ за главну железничку станицу. Ако, дакле, за 45 дана преусмере све долазеће возове у то славно бетонско слепо црево главног града!

То сабласно место повезано је са остатком Београда једном улицом и двема бесмисленим аутобуским линијама, 34 и 36. Од 6 до 20.30 часова интервали између полазака су од 30 до 70 минута (!) зависно од доба дана и дана у недељи.

Герила

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*