И Црногорци својатају Теслу

0

После Хрвата, Американаца, Румуна, Аустријанаца… Николу Теслу својатају и Црногорци.

„Никола Тесла се изјашњавао као Црногорац“, назив је недавно објављене књиге, а поједини црногорски портали покушавају да оправдају овај апсурд. Тако се наводи да је 2. децембра 1894. године амерички лист „Невада стејт журнал“ објавио чланак о Николи Тесли, где је у поднаслову стајало „Млади Црногорац“.

Мада је неспорно да је чувени научник рођен у српској породици у месту Смиљан, у Хрватској, која је тада била у саставу Аустроугарског царства, његово порекло често је било предмет расправе.

Ипак, у највећем броју извора Тесла је означен као српско-амерички научник. Највећи део свог живота Тесла је провео у САД, где је и стекао светску славу, а 1891. године добио је америчко држављанство.

Приче о црногорском пореклу су без икаквог смисла, сматрају у Меморијалном центру „Никола Тесла“ у Смиљану.

– Говорило се и да је он био ванземаљац, а ствар је врло једноставна. Тесла је рођен у тадашњој Аустрогарској, а данашњој Хрватској. Ово сада први пут чујем и ту се нема шта коментаристи – сматра Миле Чворак, управник овог центра.

Међутим, Теслу не присвајају само Црногорци, Срби, Хрвати и Американци, већ и Румуни. Тезу о наводном румунском пореклу годинама пласира део стручне јавности, а неки од аргумената су то што му се презиме не завршава на -ић, као и то што су Лика и градић Госпић, у чијој је близини Тесла рођен, у 15. или 16. веку били настањени Истро-Румунима.

Могу се наћи и тврдње да је Аустијанац, Мађар, Грк…

Потребу да се Тесла национализује психолог Жарко Требјешанин објашњава његовим светским успехом.

– Kада је човек успешан и представља узор у свету, нације га својатају јер сматрају да су тиме и они вреднији, паметнији, значајнији, а неупешних се сви одричу. То се често у свету ради са спортистима, а када је реч о Тесли, не би ме чудило да још неке нације покрену причу о његовом пореклу – примећује Требјешанин.

ТЕСЛА У БЕОГРАДУ: „Вазда остајем само Србин“

Велики догађај за Београђане представљала је кратка посета Николе Тесле 2. јуна 1892. године.

– Необично сам усхићен одушевљењем којим ме ви предусретате и одушевљењем својим кад се ја после толико година мога бављења на страни у далеком свету, далеко од своје отаџбине, далеко од вас господо, моја мила браћо, налазим овде, међу вама. Своју радост, коју ја овога тренутка осећам, ја не умем да вам искажем, али се радујем што овом приликом да пред вама, мила браћо, изразим свагда своје најмилије задовољство, да сам био и да вазда остајем само Србин и ништа више… И ако има какве славе и заслуге за човечанство, да се припише моме имену, то та почаст још више припада српском имену, српском народу из чије сам средине ја поникао – рекао је тада Никола Тесла.

Тесла је грађанин света

– И Србин и Американац, или ни Србин ни Американац, већ грађанин света. Теслиног света, осветљеног, света равноправних, какав још нисмо створили, а то му дугујемо – изјавио је у Њујорку председник Србије Томислав Николић 2013. године приликом откривања споменика Николи Тесли на Лонг Ајленду.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*