И даље нерешен статус војних бескућника у Новом Саду (ВИДЕО)

Неповољни услови за живот, високи рачуни за струју и воду, заједничка купатила и обећања која нису испуњена: тако већ 26 година живе војна лица и њихове породице, које је држава након рата сместила у комплекс зграда у Улици Вука Караџића у Новом Саду.

0

Ново обећање да ће се проблем њиховог становања решити дао је министар одбране Зоран Ђорђевић који их је посетио 1. јануара ове године.

Од 1991. године станари ових зграда имају само једну жељу, а то је да реше стамбено питање. 1. јануара 2017. уместо решења добили су ново обећање, да ће се војни објекти до краја године продати, а питање њиховог становања решити.

Међутим, у двориште ових зграда, последњих месеци, нису сви дошли са обећањем, већ и са претњом.

„Догађај смо имали од пре месец дана где су два лица војним моторним возилом дошла и премеравала. На наш упит о чему се ради, врло бахато и безобразно су одбили да било какве податке дају. Пријављен је овај догађај, да би се онда догодило да два војна полицајца долазе код нас и испитују шта се стварно догађало“, каже станар Паљо Бабија.

Иако је записник направљен, станари и даље не знају ко су лица која су долазила код њих. Такве непријатности станари карактеришу као притисак да се иселе.

Осим тога, угрожена им је и безбедност.

„Ту су момци и девојке пијани били и мени три прозора са мачетом разбили, полиција је упозната и та мачета је код полиције. Та мачета ме је скоро могла ударити у главу док сам спавала“, прича Смиља Растовац.

Пре три године, 362 особе живеле су тим зградама, сада их, како сами станари кажу, има дупло мање, а цене грејања и воде су од 2012. сваке године све више.

Грејање плаћају по сваком члану породице, а за воду кажу да им се обрачунава преко два водомера, од којих тај други никада нису видели.

Чак и када станари напусте смештај, породицама које остају није дозвољено да те смештаје преузму како би имали више простора за живот, већ на све то морају да плаћају и рачуне за те празне објекте.

Одговор од Министарства одбране, до емитовања овог прилога, нисмо добили.

РТВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*