И дефинитивна одлука у договору са ММФ-ом: Родитељи опет без повраћаја ПДВ-а на беби храну и опрему

0

Од 1. јануара идуће године родитељи у Србији неће више добијати повраћај ПДВ-а на беби храну и опрему, али ће зато бити повећан родитељски додатак. Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да ће врло брзо са Министарством финансија изаћи са коначним предлогом у вези са укидањем ПДВ-а на беби храну и опрему и повећањем родитељског додатка. „Пошли смо од становишта да би било боље да та количина новца која је предвиђена за ослобађање од ПДВ-а буде подељена равномерно свим родитељима кроз меру родитељског додатка, који би тако био увећан”, рекао је Вулин, додајући да за такво решење постоји добра воља и Министарства финансија и министарства на чијем је челу.

У Министарству рада подсећају да је родитељски додатак мера популационе политике и тренутно га добија 59.100 породица, односно 60.476 деце. За прворођено дете он износи 38.008,09 динара и исплаћује се једнократно. За друго дете овај додатак је 6.192,75 динара, за треће 11.146,44, а за четврто 14.861,77 динара и исплаћују се у 24 месечне рате

Из републичког буџета је на име родитељских додатака у јулу исплаћено 575.452.557 динара.

Коментаришући најаву министра Вулина да ће се ускоро укинути повраћај ПДВ-а на беби храну и опрему и повећати родитељски додатак, председница Удружења „Родитељ” Драгана Соћанин каже како има утисак да је неко помешао „бабе и жабе”. Како каже, смисао повраћаја ПДВ-а је смањење економске цене родитељства, док је родитељски додатак мера популационе политике.

„Процене удружења ’Родитељ’ говоре да су маме и тате на основу повраћаја ПДВ-а на беби-ствари годишње добијали између 12.000 и 16.000 динара. Сада ће им то бити одузето, а није познато за колико ће бити повећан родитељски додатак. Ако то повећање буде износило хиљаду или две, онда то нема економског смисла”, каже Драгана Соћанин.

Наша саговорница истиче да је повраћај ПДВ-а на беби-опрему највише значио родитељима у првој години живота детета, када треба набавити колица, креветац, хранилицу, оградицу, пелене… Она подсећа да је беби-опрема у Србији најскупља у региону, да су цене готово двоструко више него у Мађарској. Ако повраћај ПДВ-а буде укинут, она процењује да ће родитељи масовно куповати беби-опрему у иностранству.

– Многе европске земље немају ПДВ на беби-опрему, чак ни на гардеробу. Нема сумње да је куповина ствари за дете приоритет сваког кућног буџета, али онда породица нема за друге потребе. Због тога не чуди што се све мањи број родитеља одлучује на проширење породице – закључује Драгана Соћанин.

Поводом најаве владе да ће од 1. јануара укинути повраћај ПДВ-а на дечју храну и опрему, родитељски портал „Бебац” саопштио је да је тиме држава показала да јој није стало до основних потреба десетине хиљада породица и затражила од државе да укине ПДВ на опрему и храну на бебе у потпуности.

– Крајње је скандалозно што се врх државе са крхком стопом наталитета на крајње лицемеран начин поиграва са будућношћу и егзистенцијом родитеља и беба – оцењује портал „Бебац”.

Правичнији третман

Министарство финансија Србије поручује да укидање повраћаја ПДВ-а за бебе, као једне од мера које су договорене са ММФ-ом ни у ком случају неће бити оптерећење за нове родитеље, јер измене Закона о ПДВ-у доносе и краће процедуре, једнократне новчане уплате на рачун, већи обухват… Основни циљ ове измене Закона о порезу на додату вредност, наводе из Министарства, јесте равноправан и правичан третман свих родитеља који ће на овај начин остварити надокнаду – преноси Танјуг.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*