И на божићном пријему Пленковић о „великосрпској агресији“

Српско народно веће уприличило је пријем поводом Божића, на којем је председник тог већа и посланик у Сабору Милорад Пуповац критиковао владу Андреја Пленковића због услова у којима живи српска национална мањина у Хрватској, али и због Јасеновца, док је премијер поново говорио о Хрватској као жртви "великосрпске Милошевићеве политике".

0

„Да није било плоче у Јасеновцу, то ишчекивање не би било у сенци. Овако смо у нову годину ушли са надом и вером у боље сутра, али и сенком на тој нади и забринутошћу, која из тог геста, тога чина на том месту не може да не буде произведена“, рекао је Пуповац Пленковићу, који је био почасни гост на том пријему.

Пуповац је рекао да му је једна сарадница рекла да буде личан и да говори у своје име на божићњем пријему, али он то не може, каже, јер му улога то не допушта.

„Сигурно је да сви међусобно делимо ово: смрт једног од нас не може бити разлог за негирање смрти другог“, нагласио је Пуповац, пренели су хрватски медији.

Додао је да страдање, како је рекао, једног од нас не може бити разлог за омаловажавање жртава других, „поготово не на месту на којем је у 20. веку страдало највише припадника хрватског народа. И ту не спомињем ни Србе нити Роме, већ Хрвате“.

„Готово 8.000 (их је страдало). Наша је дужност да учинимо све да сачувамо оно што је створено у јесен 2016. године, програм и политику која је била прилика за доношење мира, обнове поверења, друштва праведности, једнакости и законитости“, поручио је Пуповац.

Позвао је на толеранцију, прихватање и стварање ослонца заједничким решењима.

Скупу су се обратили и загребачки градоначелник Милан Бандић, као и изасланик српског премијера Александра Вучића, Владимир Божовић, који је поручио Србима у Хрватској да ће их матична земља увек бранити.

Такође је истакао да трагичну прошлост није могуће избрисати.

„Божићно време и празници за све вернике изазивају највише емоција, љубави, интроспекције, солидарности“, навео је Пленковић.

„Видели сте да смо ове године послали поруку суживота, толеранције и окренутости будућности“, рекао је Пленковић.

Истакао је и да Хрватска „након праведног, одбрамбеног рата у којему је била жртва великосрпске Милошевићеве политике“, као и уласка у НАТО и ЕУ жели да третира мањине и да ух поштује уз максимум напора да се њихов живот одвија на најквалитетнији начин.

„Чињеница да је 20. век обележен великим трагедијама и сукобима намеће нам задатак да се 2017. године суочавамо са прошлошћу. Пред нама је да тај процес на миран, сталожен, трезвен и законит начин започнемо и затворимо, надам се, до краја рада ове владе“, закључио је Пленковић, понављајући да је амбиција његове владе постизање консензуса око тог питања.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*