И поред протеста грађана, нишки аеродром предат држави

0

После скоро три месеца и поред протеста грађана, градске власти Ниша предале аеродром „Kонстантин Велики“ држави Србији.

 

Након три месеца одлагања, у Нишу је одржана седница градске Скупштине на којој је одлучено да се нишки Аеродром „Kонстантин Велики“ уступи Републици Србији на управљање без накнаде.

Са 44 гласова „за“ и пет „против“, одборници СНС, СПС, ЈС, ПУПС, СРС, Покрета социјалиста и Руске странке одлучили су, поред захтева опозиције за гласање прозивком, да се аеродром, са комплетном имовином, сертификатима и земиљиштем, преда држави на управљање.

Одлуку коју је донела владајућа коалиција образложио је Зоран Перишић, некадашњи градоначелник Ниша, а сада шеф одборничке групе СНС.

Kако преносе Јужне вести, Перишић сматра да су донели одлуку у интересу Града Ниша, грађана и аеродрома. Он је такође додао да је аеродром достигао свој лимит и да „Град не може више да носи терет нишког аеродрома“.

Иако је седница била отворена за јавност, представницима иницијативе „Не дамо нишки аеродром“ Милошу Бошковићу, Младену Јовановићу и Растиславу Динићу није омогућен приступ сали нишке скупштине. Запослени у Скупштини који представницима иницијативе нису дозволили приступ, казали су да су за то добили усмено наређење, преносе Јужне вести.

Из скупштинске сале искључен је и новинар нишког Медиа и реформ центра уз образложење да „није дозвољено снимати живи пренос за друштвене мреже“.

Током трајања седнице, истовремено се испред Скупштине града Ниша окупило неколико стотина Нишлија који су поручили одборницима да гласају против поклањања Аеродрома држави. Поред звиждука, звуке пиштаљке и гласног „Гласајте против“, окупљени грађани симболично окренули леђа згради Скупштине, изразивши тако своје незадовољство.

Растислав Динић је подсетио окупљене да је иницијатива „Не дамо нишки аеродром“ у претходна три месеца изнела више аргумената који показују штетност препуштања градског аеродрома Републици и да су градске власти то игнорисале.

„Они су просто добили наређење из Београда и морају да испуне то наређење, а да при том издају све грађане Ниша, интересе Ниша и аеродрома. То се зове издаја!“, казао је Динић.

 

bbc

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*