И руски попови кубуре са скупим аутомобилима!

0

ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОБЛЕМИ

У петак је патријарх Кирил имао два обраћања руској јавности, на основу којих можемо да видимо да су нам неки црквени проблеми скоро исти. Биће потребни и много јаснији потези, али добро је да се за почетак макар уоче и развије свест о неопходности њиховог решавања.

На отварању конференције о 100-годишњици прогона Руске Православне Цркве рекао је да су трагови епохе прогона цркве још увек јаки у умовима људи, да још није успостављен потпуни отклон од тог периода и и да се на друштевним мрежама као пожар шири антицрквена пропаганда.
Негативни однос према Цркви расте поготово међу младима.
Појединачне неоспорно негативне чињенице систематски се склапају у слику о цркви у целини.
Прави се слика цркве која је утонула у богатство, грех, равнодушност ка свакодневним проблемима људи.
По њему, оправдања су у таквој ситуацији некорисна и не могу да помогну да се успостави позитиван лик свештенослужитеља. Потребно је сведочити историју новомученика и сведока вере.
И сасвим конкретно, у другој објави истог дана патријарх је рекао да свештенство често својим глупостима даје повод за разноразне нападе и препоручио свештенству да не вози скупе аутомобиле чак и ако их добије на поклон.

Фејсбук профил Ненад Илић

 

Како живети без мерцедеса

Москва – Јуче је патријарх московски и целе Русије Кирил позвао свештеничке представнике да се уздрже од коришћења скупих страних аутомобила, чак и ако их добију на поклон.

Патријарх Кирил је рекао да „својим глупостима“ Руска православна црква (РПЦ) даје повод критици. „Чак и ако на поклон добијете скуп ауто – не морате га возити, не треба да се возе скупи аутомобили“, цитирају „Новости“ РИА патријархове речи.

Поглавар Руске православне цркве истакао да је у овом тренутку ниво аутомобилске индустрије прилично висок, чак и средње класе ауто је сасвим удобан и сигуран.

Када људи у цркви виде „читав возни парк скупих лимузина – наравно да то у народу изазива реакцију“, рекао је патријарх.

Према његовим речима, архијереји немају право да „уносе саблазан“ и истакао, да се овај (његов) позив не односи само на аутомобиле.

Све је почело у мају, када руску јавност „усталасала“ прича о владици Ливенско-Малоархангелском Нектарију (орловска епархија), који користи ауто Land Cruiser V8 чија је цена 6 милиона рубаља (око 100.000 ЕУР). Да „зло“ буде веће, он је пранкерима (1) испричао (телефоном) одакле му такав луксузан и скуп аутомобил и ради чега су му потребни тако „фини“ регистарски бројеви.

(1)./. Пранкери су телефонски хулигани, практикују да обично анонимно зову телефоном своје „жртве“ представљајући се као њени познаници, пријатељи или чак претпостављени.

Сајт Ђакона Андреја Курајева

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*