И Словенија тражи раднике из Србије, ево колика је просечна плата

0

Словеначка државна пошта Пошта Словеније донела је одлуку да због мањка возача и поштара те кадрове потражи у БиХ и Србији, што је изазвало огорчење запослених, односно њихових синдиката, пишу словеначки медији.

„Поштар који не зна словеначки језик ће тешко моћи да комуницира с колегама на послу, са шефовима и посебно са странкама, што ће нанети штету угледу словеначких поштара“, саопштио је синдикат словеначких поштара, пренели су медији.

Поштари наводе да писмоноша у Словенији мора да добро познаје словеначке и европске прописе који се односе на уручивање пошиљака.
Плате поштара и возача у Пошти Словеније релативно су мале, а поштарски синдикат тужи се и на све веће додатне задатке које од њих тражи управа, желећи државну пошту по профиту и распону услуга да приближи комерцијалним фирмама које се баве поштанским и сличним услугама, при чему заборављају на интересе и потребе запослених и мимоилазе њихов синдикат.

Управа је потврдила да ће новим радницима уз радне дозволе обезбедити и обвезан курс словеначког језика за који држава даје субвенцију, и платити испит из познавања Устава Словеније и поштанских прописа.
У управи словеначке поште одбацују тврдње запослених о „мизерним“ платама, наводећи како према службеним подацима нето плата њиховог писмоноше износи у просеку 810 евра, да могу зарадити и бонус и да добијају додатак за годишњи одмор, плаћени топли оброк и трошкове превоза на посао и с посла.

Курир, Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*