ИД: Осветићемо се за инквизицију, Шпанија ће бити калифат

0

Терористи Исламске државе објавили су снимак на шпанском језику у коме прете „осветом“ Шпанији због терориста које је полиција убила током прошлонедељних напада у Барселони и Камбрилсу, пише шпански лист „Паис“.

На снимку су двојица бораца ИД, који говоре на шпанском са арапским акцентом, и поручују: „По вољи Алаха, Андалузија ће поново постати оно што је некада била, део калифата“.

„Шпански хришћани, не заборавите муслиманску крв која је проливена током шпанске инквизиције. Осветићемо вам се за масакр који сада спроводите против Исламске државе“, каже борац ИД, који се представио као Абу Лаис ел Курдуби или Абу Лаис из Кордобе.

„Ми вас никада нећемо оставити на миру“, додао је други џихадиста, који се представио као Абусалман Андалузијац.

Према полицијским наводима, Абу Лаис је у ствари 22-годишњи Мухамад Јасин Перес из Кордобе. Његов отац, Мароканац Абделах Ахрам, тренутно је у затвору у Тангеру због активне улоге у радикалном џихадизму.

Други мушкарац није идентификован, пошто му је лице покривено и виде му се само очи.

Андалузија је најјужнија аутономна покрајина Краљевине Шпаније, која је више од пет векова била под муслиманима.

Видео је објављен синоћ, шест дана након напада за које је ИД преузела одговорност, а у којима је погинуло 15, а рањено 200 особа.

На снимку су и фотографије напада у Барселони, шпанског премијера Маријана Рахоја, шпанског краља Фелипеа VI, те Јунеса Абујакуба – мушкарца који је управљао комбијем који се прошлог четвртка забио у пешаке у Ла Рамбли.

Шпанија се тренутно налази на четвртом, од укупно пет, нивоа опасности од могућег терористичког напада иако су након напада у Барселони и Камбрилсу мере сигурности повећане на железничким станицама, аеродромима и местима где се окупљају велике групе људи.

Суд условно ослободио осумњиченог за нападе

Шпански национални суд саопштио је да је једна од четири осумњичене особе за прошлонедељене нападе условно ослобођена због недостатка доказа.

Салиху ел Карибу је одузет пасош и наређено му је да се једном недељно јавља суду док је под истрагом. Ел Кариб је био у притвору јер је наводно купио авионске карте за поједине припаднике џихадистичке ћелије из града Рипољ у Каталонији.

Суд је претходно у уторак ослободио још једног осумњиченог за нападе, а одредио притвор за двојицу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*