Igor PŠENJIČNIKOV: Američki cirkus laži protiv Rusije obećava publici slona, a pojavljuje se klovn!

Dođe mi da američkom dirigentu - u svoj ovoj buci sa „mešanjem“ Rusije u izbore u SAD - doviknem: sakrijte bar sopstvene „uši“ i ne radite vaš ovoliko grubo. Jer, čak je i smešno

0

AGENCIJA Reuters sve je ošamutila 19. aprila info-bombom da je saznala da zaista postoje „dva dokumenta“ koji potvrđuju da je Rusija izvršila uticaj na predsedničke izbore u SAD, a da je te dokumente navodno pripremio Ruski institut za strateška istraživanja (RISI).

Pozivajući se na „trojicu aktivnih i četvoricu bivših američkih zvaničnih predstavnika“, koji su hteli da ostanu nepoznati, ta agencija je objavila: „Ruski vladin analitički centar, koji kontroliše Vladimir Putin, razradio je plan kako da Donalda Trampa dovede do pobede na predsedničkim izborima i da podrije veru birača u američki izborni sistem“.

I RISI, i Putin, i izbori u SAD, koje je Rusija izorkestrirala – sve je to u okvirima dobro znanog žanra: proizvesti što veću maglu i objaviti optužnicu – pa neka dokazuju da nije tako.

Treba li otkrivati da sve te gluposti kod saradnika RISI nisu izazvale ništa drugo osim smeha? Ali, hajdemo ipak po redu.

Direktor RISI Mihail Fradkov prokomentarisao je lupetanja Reuters spokojno: „Izgleda da autori te izmišljotine nisu u svojoj konspirološkoj svesti baš dobro uvezali realne okolnosti sa sebi dragim fantazijama, a hteli su da ponovo skrenu pažnju na temu ,učešća’ Rusije u predizbornoj kampanji u SAD koja je već nestajala iz interesovanja javnosti. Pokušaj da se u to uvuče RISI kao saučesnik neuspešan je već i po samoj svojoj prirodi. Moglo bi se na ovo i ne reagovati uopšte i tretirati ga kao napor da se RISI promoviše u vreme reorganizacije koja je u Institutu upravo u toku. Međutim, ni reklama zasnovana na dezinformaciji nije ono što bismo hteli da imamo u svojoj aktivi. Na žalost, sve me ovo navodi na misao da RISI počinje nekome da smeta. Za žaljenje je ako je zaista tako“.

Kako god bilo, novinari Reuters su RISI napravili reklamu, mada ona institutu nije potrebna.

Optuživanje Rusije da se mešala u američke izbore svima su već na vrh glave. Oni koji diriguju tim antiruskim „komadom“ očito su u krizi žanra. A jasno im je da iz te krize treba izlaziti. I, evo nove struje: dirigenti su našli glavnog „organizatora i inspiratora“ uplitanja Kremlja u izborni proces – RISI.

U Institutu su iz publikacije Reuters o sebi saznali mnogo šta novo. Primera radi: da je Barak Obama, upravo na bazi „dva dokumenta iz RISI“, zaključio da je Rusija „započela kampanju širenja lažnih novosti“ i da je „umešana u sajber-napade na servere Nacionalnog komiteta Demokratske partije SAD“.

Od momenta kada je američki establišment počeo da tvrdi da se Rusija umešala u izbore u SAD – proteklo je već dosta vremena. Publika čeka dokaze, a njih – nema. Ne stižu ni iz pretresa koji su u toku u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa SAD, ni iz američkih specijalnih službi.

Postoje samo ničim potkrepljene tvrdnje po američkim medijima i nekakvi čudni fajlovi po internetu koji uveravaju da je „Moskva prikupljala kompromitujuće podatke o Trampu i koristi ih za svoje ciljeve“. To je kao u cirkusu: najavili slona, a on ne izlazi pred publiku, umesto slona publika je dobila gnjavatorsko brbljanje konferansjea.

Oni koji su usmeravali celu kampanju, sudeći po svemu, počeli su da shvataju da je došlo vreme da se izađe sa nečim konkretnim. I, izabrali su RISI kao analitički centar pri predsedniku Rusije.

RISI – to je novi element u gomili tvrdnji tipa „verujte na časnu reč“. Naoko: izgleda logično. Ali, kakva su to „dva dokumenta“ – e, to se ne otkriva „iz razumljivih razloga“.

To nikada neće ni biti otkriveno zato što naprosto ne postoje. Ni dva, ni tri, ni četiri dokumenta koja je tobože RISI pisao za Kremlj radi „razrade strategije podrivanja poverenja Amerikanaca u izborni sistem SAD“.

To je laž.

Da bih na očigledan način prodemonstrirao kako funkcioniše mehanizam za proizvodnju falš-novosti u SAD (za šta američki establišment optužuje Rusiju) – a i da bi bilo jasnije da u celoj kampanji zaista postoji dirigent – otkriću dva zahteva koja su stigla u RISI: iz Reuters 17. aprila i iz CNN 20. aprila.

Šef biroa Reuters za Rusiju i ZND, Kristijan Lou, poslao je RISI pitanja koja zaslužuju da budu citirana u celini:

„Da li je RISI u svojim informativno-analitičkim materijalima razmatrao moguće načine uticanja na tok predsedničkih izbora u SAD u 2016-oj godini? Da li je RISI u svojim analitičkim pregledima u junu 2016-te godine predlagao Kremlju da započne propagandističku kampanju po socijalnim mrežama i medijima kao način uticanja na američke birače? Da li je RISI u oktobru 2016. godine prognozirao da Hilari Klinton može pobediti na izborima? Da li je RISI u vezi sa tim preporučio da Rusija prenese težište na podrivanje poverenja Amerikanaca u izborni sistem SAD? Smatrate li da Kremlj i organi izvršne vlasti Rusije uzimaju u obzir analitičke materijale RISI?“

Kako odgovoriti na ovakve gluposti?

Pres-služba RISI – svesna da Lou samo izvršava naloge odozgo – dala mu je mogućnost da sačuva obraz, pa mu je odgovorila da njegova pitanja shvata kao šalu, a ne kao nešto ozbiljno.

Naredna etapa bila je pojava – 19. aprila – pominjanog članka Reuters, sa ukazivanjem da je nastao u Vašingtonu. Tako smo još jednom dobili potvrdu da imamo posla sa dobro isplaniranom informativnom provokacijom koja je realizovana u fazama.

Odgovorili mi Kristijanu Louu ili ne odgovorili – to nije imalo nikakav značaj jer je američki informativni top već bio napunjen, a okidač povučen.

Apsolutna jasnoća je nastupila ujutro 20. aprila, kada je u pres-službu RISI stigao zahtev CNN, koji je potpisala producent redakcije vesti međunarodne službe CNN u Atlanti Samanta Bič (Samantha Beech). Treba li uopšte ukazivati da su u tom pismu iz centrale CNN bila ona ista pitanja koja su prethodno stigla iz moskovskog bira Reuters?

Kao da su bila kopirana.

Dođe mi da američkom dirigentu – u svoj ovoj buci sa „mešanjem“ Rusije u izbore u SAD – doviknem: sakrijte bar sopstvene „uši“ i ne radite vaš ovoliko grubo.

Jer, čak je i smešno.

Ili nas držite za idiote?

FAKTI

POSTAVI ODGOVOR

*