Игуманија оптужила Пахомија: „Натерао ме да потпишем чекове и проневерио 300.000 ЕВРА“

0

Игуманија Стефанида, старешина манастира Свети Прохор Пчињски, оптужила је епископа врањског Пахомија за злоупотребу њеног потписа, чиме је проневерено око 300.000 евра, пише портал „ИнфоВрањске“. Због тога, она се са сестринством манастира преселила у манастир Грачаница, у епархију Рашко-призренску.

– Драги моји, ко би оставио Пчињу после 25 година? Мени је срце тамо. И тај народ ми је род најрођенији. Али, више се није могло – написала је Стефанида у поруци крајем марта, пише „ИнфоВрањске“.

Извор портала наводи да је сукоб са владиком Пахомијем тињао, али да је ескалирао пре две недеље, када је игуманија оштро реаговала на податке о трошењу манастирских пара, посебно оних намењених за обнову „Kраљевог конака“.

– Рекла сам им све у лице, рекла сам да лажу, краду и то све са мојим потписом – потврдила је игуманија у поруци, рекавши да се ради о износу од „чак 300.000 евра“.

Ове податке извор „ИнфоВрањских“ објашњава тврдњом да је игуманија Стефанида „била натерана“ од стране владике Пахомија да му бланко потпише више чекова (наводно десетак) којима је он потом „расипао манастирске паре“.

Међутим, из Епархије врањске ово демантују тврдњом да се „новац свих црквених јединица Епархије врањске троши у складу са планираним буџетом, који одобрава Епархијски Управни одбор“.

– Свакако да то није тачно. Епископ је по функцији овлашћено и одговорно лице за целу Епархију, па тако и манастира Свети Прохор Пчињски, те с тога није било потребе да има бланко налог потписан од игуманије Стефаниде – пише у одговору.

Са друге стране, једна од порука коју је крајем матра упутила игуманија, а које преноси „ИнфоВрањске“, јесте да ће се у Прохор Пчињски вратити једног дана.

– Немам ни снаге ни здравља да то све издржим. Одлазим, а кад он оде, вратићу се – пише у њеној поруци.

Kо је Пахомије?

Владика Пахомије је један од свештеника против кога је изнет низ оптужби за злостављање дечака. Он је у више наврата оптуживан за педофилију и сексуално злостављање дечака који су желели да постајну свештеници, али прву оптужбу је на суду вешто избегавао, све док случај није застарео.

Други пут га је оптужио магационер у епархији, тврдећи да је сексуално злостављање почело када је имао 16 година. Пахомије се подвргао лекарском прегледу којим је утврђено да он „уопште нема сексуални нагон“, а СПЦ је просудила да је за њу ствар завршена.

Такође, проблеми су се својевремено јављали и око новца. Наиме, 2013. године десет некадашњих радника Епархије врањске тужили су Епархију на чијем челу је Пахомије, тражећи да им буду уплаћени доприноси за три године, колико су радили без уговора.

Такође, „Блиц“ је својевремено писао да је Пахомије зарађивао је месечно 210.000 динара, и да је још два пута годишње додатно исплаћивао себи ту суму у виду бонуса као „божићну и ускршњу част“.

„ИнфоВрањске“ наводе да је пре две године владика Пахомије „из манастира Свети Пантелејмон, својом бахатошћу најурио 15 монаха“.

 

Врањске

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*