Има 91 годину, 2 пута рањавана, 4 пута одликована избачена из стана, терете је и за дуг од 9 000 евра

0

Перса Томић (91), учесница Народноослободилачке борбе у 2. светском рату, два пута рањавана, 4 пута одликована, ’92. избегла из БиХ… у својој десетој деценији води спор око крова над главом. Нажалост, ова бака – хероина још један је доказ како се односимо према нашим идеалима.

Перса Томић је међу ретким живим херојима револуције у Србији. У Првој крајишкој бригади прошла је Други светски рат, па онда Битка на Сутјесци, десант на Дрвар…

“Нисам имала ни детињство, шта сам ја, на свој рођендан сам имала ватрено крштење на Kозари”, каже она за Б92.

Орден за храброст са свом имовином остало је заувек изгубљено у Босни. Из Вршца се крајем педесетих са супругом, пензионисаним капетаном ЈНА, преселила у Високо, одакле су ’92. избегли у Србију. Стан у Жаркову добили су од војске на коришћење на одређено време. Перса 2000. постаје удовица.

Од те године бака је била принуђена да води спор око стана. Он је трајао 13 година и изгубила је. У септембру ове године је очекује ново рочиште, војни фонд је тужи и тражи надокнаду дуга. И поред уредних папира, Фонд за социјално осигурање војних осигураника од ње, осим стана, тражи и обештећење од скоро 9.000 евра.

“Мени је то тешко што ме сад терете да сам дужна 9.000 њима а ја сам све до једног рачуна, ја прво платим њима рачун па нек имам само леба и воде. Ја сад немам куд, ја сад на улицу. Зашто ме терете? Зашто су тако према мени применили као да сам ја, не знам како бих објаснила, непријатељ ове наше земље за коју смо се борили. мојом крви, мојим телом, коју су ме црви јели кад сам дијете била од 16 година. а сад под старе дане, нити сам имала детињства сад немам ни старости”, додаје она.

Перса Томић живи у изнајмљеном стану који плаћа од пензије. Стан се налази само педесетак метара даље од оног стана за који је двадесет година плаћала кирију и порез. Суд ће одлучити да ли војни фонд има право на накнаду на основу дуга.
“Наводно кажу да су они неком другом морали да плаћају кирију јер тај неко није могао ту да се усели зато што она заузима тај простор. Па где је њен простор? Где је њено право? Где је њено учешће у стамбеном фонду и њеног супруга, односно мог оца? Они су издвајали из личних примања у стамбени фонд, из тог стамбеног војног фонда они ни динар нису добили”, додала је бака Персина ћерка за б92.

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*