Ima li Evropa alternativu ruskom gasu?

0

Beč – Prošlonedeljna eksplozija u gasnom sladištu Baumgartenu u Austriji ozbiljno je pokrenula preispitivanje sigunosti snabdevanja evropskih potrošača gasom. Posle ove havarije, pojedine zemlje analiziraju izdržljivost u slučaju gasnih kriza, a ponovo se postavlja i pitanje zavisnosti Evrope od ruskog gasa.

Evropa ima sve veće potrebe za gasom. Prošle godine „Gasprom“ je evropskim potrošačima izvezao rekorde količine, a za deset meseci ove godine isporuke su već za deset odsto veće nego cele prošle godine. Zavisnost evropskih zemalja od ruskog gasa kreće se od 25 do 100 odsto.

„To nije nikakva rusofilija ni Evrope ni ovog vašeg sagovornika ovde, jedini sigurni gasni pravac sada u Evropi jeste onaj koji dotiče iz Rusije. Tako da svaka druga alternativa jeste alternativa na nekom dugom štapu“, ukazuje bivši diplomata Srećko Đukić.

Ruskoj gasnoj dominaciji otvoreno se protive neke zemlje severne Evrope i baltičkog regiona, dok Nemačka, Austrija i Mađarska pokušavaju da naprave nove dotoke ruskog gasa.

„Već je izračunato da ne samo da će trebati ‘Severni tok 2’, nego i ‘Severni tok 3’. Ovo što se sada zaista vodi kampanja da se gradi druga cev ‘Turskog toka’, čiji bi gas išao za potrošače u Evropi, samo pokazuje da oni koji su dalekovidi ne čekaju da ostanu bez energenta“, smatra Jelica Putniković iz Balkan magazina.

Neizvesnost uvećava i „Gaspromova“ najava da će od 2019. obustaviti tranzit gasa preko Ukrajine. U tom slučaju balkanske zemlje će se oslanjati na evropska skladišta.

Srbija je već ugovorila veće količine ruskog gasa, a u Vladi kažu da analiziraju sve mogućnosti alternativnog snabdevanja.

„Mnogo toga planiramo, sve to sa ciljem da Srbija, kada je gas u pitanju kao najosetljiviji energent, postane u potpunosti energetski bezbedna zemlja“, napominje ministar energetike Aleksandar Antić.

LNG terminali za tečni prirodni gas mogu biti samo ispomoć kao najbrže rešenje za dotok novih, ali ograničenih količina.

Amerika prednjači u zagovaranju gradnje LNG terminala kako bi smanjila rusku dominaciju. Ali, Rusija već parira i u toj infrastrukturi. Prednost će imati snabdevač koji ponudi nižu cenu gasa.

RTS

POSTAVI ODGOVOR

*