ИМА ЛИ ПРАВДЕ ЗА СРБЕ: Специјални суд за злочине терористичке ОВК почиње с радом

0

Специјални суд за ратне злочине тзв. Ослободилачке војске Косова, од данас почиње да ради и спреман је за подизање првих оптужница. Прошле недјеље комплетиран је Правилник о поступку и доказима Специјалног суда.

То значи, да нема више правних препрека за подизање оптужница.

У Приштини кажу да треба најприје формирати нову владу и скупштину и да онда треба очекивати оптужнице. Упућени кажу да ће у првом таласу бити подигнуте двије оптужнице, на којима ће бити 19 особа.

Посљедњих дана нико не жели да лицитира са именима, али неки кажу да су у питању нископозиционирани припадници бивше Ослободилачке војске Косова.

Раније се спомињало да би на оптужницама могли да се нађу и актуелни косовски предсједник Хашим Тачи, па бивши предсједник скупштине Кадри Весељи, затим Фатмир Љимај, те Даут Харадинај, брат Рамуша Харадинаја, који важи за будућег мандатара за састав нове владе.

Из Фонда за хуманитарно право у Приштини кажу да ипак треба сачекати још најмање два мејсеца, како би прве оптужнице биле подигнуте, али да ће се то свакако догодити ове године.

Упућени истичу да је заправо међу разлозима због којих је Косово имало пријевремене парламентарне изборе 11. јуна, био и Специјални суд.

У Приштини се негативно гледа на мисију коју има Специјални суд.

У српским средином влада скептицизам да ће суд заиста донијети правду за српске жртве пале прије, током и послије сукоба на Косову и Метохији.

Кандидат за премијера Косова Рамуш Харадинај каже да суд за Албанце није праведан, али да ће у Приштини испунити своје обавезе. Суд је основан прије двије године, а процјењује се да ће радити једну деценију.

РТРС, РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*