Има ли слободе после Гвантанама?

0

Петнаест гвантанамоваца пребачено у Емирате и њихов је долазак обично хваљен као хуманитарни чин, али домаћини често не знају шта ће са њима.
Америчка влада је ослободила 15 људи из Гвантанама и послала их у Уједињене Арапске Емирате (УАЕ), после чега је број затвореника у војном затвору на Куби спао на 61.

Емирати су управо примили 12 Јеменаца и тројицу Авганистанаца који су провели 14 година иза решетака, а да нису осуђени ни за какав злочин. Пентагон је, како то обично чини у оваквим приликама, захвалио домаћинима на „хуманитарном гесту” и помоћи у напорима да се стави тачка на казамат на Куби, преноси „Гардијан”.

Ипак, Барак Обама тешко да ће моћи да испуни обећање и затвори Гитмо јер га у томе спречава републиканска већина у Конгресу. Зато покушава да до краја године макар ослободи заточенике који се налазе на листи за трансфер, оне које САД више не желе да држе иза браве, али које не пуштају јер још нису постигле споразум са земљама које су вољне да их дочекају. На листи би требало да је још 20 имена. Београд је прошлог месеца примио два гвантанамовца и, како је „Политика” објавила пре неколико дана, спрема се да прихвати још четворицу.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*