Имају ли интелектуалци будућност?

0

У Матици српској одржан је округли сто на тему будућности интелектуалаца у Србији. Говорници, академици из региона, оценили су га као историјски, с обзиром на заинтересованост јавности и медија за тај догађај, актуелност његовог проблема – али и његово ретко истицање међу самим интелектуалцима.

Српски интелектуалци су у највећој мери песимистични у вези са будућношћу свог друштвеног слоја – који заправо са друге стране у Србији одавно ни не постоји. Таквих мање или више парадоксалних оцена и закључака није било мало на округлом столу „Имају ли интелектуалци будућност?“, што само осветљава сложеност проблема.

Једни су утопистички истицали важност утицаја интелектуалне на политичку сферу – други су трезвено подсећали да политичари у Србији интелектуалце свесно игноришу – и то највише зарад сопствених, а не друштвених интереса. Али сви су се сложили да криза интелектуалаца није проблем везан само за нашу државу и регион – већ за целу западну културу 21. века.

А поред свега тога, критика нису поштеђени ни новинари, и њихов неретко конформистички став према јавном деловању – које правог интелектуалца и одређује.

„Не бих желео да увредим са овим сад што ћу да кажем – али, један чест новински текст, код појединих новинара, гласи: „Зашто интелектуалци ћуте?“ Новинари се то питају као да они нису интелектуалци, као да они немају друштвену улогу интелектуалца, него под тим а приори мисле на професоре универзитета, академике, научнике и тако даље. Стиче се утисак да новинари, који пишу на ову тему, себе априорно ограђују, скидају одговорност и преносе је само на универзитете. Кроз ту праксу, они су у суштини допринели изградњи стереотипа“, рекао је Александар Врањеш, Факултету политичких наука у Бањалуци.

Тако, захваљујући деценијским злоупотребама и манипулацијама, наша интелектуална сфера пуна је шумова међу којима је готово немогуће разазнати звук истине – главног циља правог интелектуалца, истакнуто је данас. Али упркос свом изреченом песимизму, закључено је и да наде свакако има.

Она наравно лежи у новим и долазећим генерацијама интелектуалаца – иако ће пред њих, због кризе целе цивилизације, бити бацани захтеви за готово надљудским жртвовањем, како не би потпуно нестали. У супротном, нестанак прети целој цивилизацији.

 

РТВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*