Имам из Приштине врбовао вернике за рат у Сирији

0

ПРИШТИНА – Специјално тужилаштво Косова подигло је оптужницу против Ш.К., имама велике џамије Мехмет Фатих у Приштини, због тога што је позивао људе да приступе терористичким групама у Сирији и Ираку и изазивање етничке мржње, преноси АП.

Постоји основана сумња да је оптужени имам позивао на терористичка дела и изазивање мржње, националног, расног, верског и етничког раздора у периоду од 2013. до 2014. године, пренео је Радио Слободна Европа. Поред тога, преписује му се и кривично дело утаје пореза од 2011. до 2016. године.

У саопштењу тужилаштва се наводи да је Ш.К., у својству имама, својим представљањем и на разним предавањима, као и путем социјалних мрежа јавности намерно преносио поруке које су садржале оштар језик и интерпретације Кур’ана „ван временског контекста”.

„Он је терао остале да крену путем конфликта у Сирији и Ираку и да изврше терористичка дела”, наводи се у саопштењу тужилаштва. Неколико верских група ословио је непријатељима сунитских муслимана, и на тај начин ширио мржњу, изазивао сукобе и нетрпељивост над осталим верским групама које живе на Косову.

Он се такође терети за утају пореза као власника предузећа Н.Т. Портат, у вредности већој од 20.000 евра.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*