Имами-терористи

Косовски специјални тужилац подигао је данас оптужницу против пет косовских Албанаца за злочине који обухватају терористичка дела и распиривање мржње, а међу њима су четири имама.

0

Канцеларија јавног тужилаштва у Приштини саопштила је да је специјални тужилац оптужио два муслиманска лидера да су починили терористичка дела, а друга два за подстицање националне, расне, верске и етничке мржње, јавља АП.

Оптужени су Б.Р, бивши имам у џамији у близини Термокоса у Приштини, И.Б, имам у Призрену, Е.Г, имам из Пећи, М.М, имам из Призрена и, као пета, особа са иницијалима Ф.Р, наведено је на сајту Канцеларије.

Према оптужници, оптужени Б.Р. и И.Б. починили су злочин подстицања на вршење терористичких дела, док су Е.Г. и М.М. оптужени да су извршили кривично дело изазивања мржње, раздора или нетрпељивости, националне, расне, верске или етничке природе.

Пети оптужени се терети за позивање на пружање отпора правним институцијама.

У саопштењу се не наводе детаљи активности које су довеле до подизања оптужнице, али се каже да ће најтеже оптужбе бити кажњиве робијом у трајању до осам година.

Косовске власти тврде да се ниједан косовски грађанин није придружио екстремистичким групама у Сирији и Ираку ове године, мада се за око 70 њих сматра да су тамо активни, напомиње америчка агенција.555Са друге стране, РТС преноси писање приштинских медија, да је један од исламских активиста против којих је косовско специјално тужилаштво подигло оптужнице, Фуад Рамићи, који је недавно присуствовао примопредаји дужности команданта Кфора.

Рамићи је био међу званицама на свечаности на којој је почетком септембра дужност команданта Кфора преузео италијански генерал Гуљелму Луиди Миљиета, јавља РТС.

Рамићи је један од лидера покрета Уједињеног исламског покрета, верске организације која је временом прерасла у политичку странку.

Он је пре две године био ухапшен током операције коју су косовске власти спровеле против наводних радикалних исламиста, додаје РТС.

РТВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*