Инцидент у Јасеновцу: Развили заставу „За дом спремни“

0

Уочи службене комеморацие жртвама Јасеновца догодио се инцидент када су двојица мушкараца развила заставу ХОС-а на којој стоји усташки поздрав „За дом спремни“.

Kако јавља загребаћки портал „Индекс“, мушкарци су рекли да су ХОС-овци невини и да су се борили против бањалучког корпуса. Инцидент се није догодио у самом Спомен парку, већ у месту Јасеновац

Хрватски политички врх данас присуствује службеној комеморацији у знак сећања на жртве усташког логора Јасеновац.

Службену државну комеморацију у Јасеновцу бојкотују представници свих мањина осим ромске. Јуче су почаст жртвама Јасеновца одали антифашисти, Срби и СДП-овци, а пре тога и представници Јевреја.

Данашња комеморација је трећа комеморација жртвама Јасеновца ове седмице.

Истовремено, у оближњем селу Млака, патријарх српски Иринеј посетиће обновљени Храм Светог пророка Илије, где ће служути молитвену литургију у знак сећања на обележавање 73. годишњице од пробоја јасеновачких логораша.

Литургији у Млаки присуствују амбасадорка Србије у Хрватској Мира Николић и посланици СДСС у Хрватском сабору Борис Милошевић и Саша Милошевић из Српског народног већа.

Председница Kолинда Грабар Kитаровић је пошту жртвама у Спомен парку Јасеновац одала сама „у тишини“, у четвртак.

Kомеморација јасеновачким жртвама се у три, односно четири колоне одржава већ трећу годину за редом.

Три године хрватски званичници не успевају да се обрачунају са појединцима који величају усташтво и коришћењем усташких симбола, попут поклича „за дом спремни“.

Панику у редовима хрватских званичника протеклих дана, посебно након наводног инцидента који је у скупштини Србије изазвао лидер радикала Војислав Шешељ, изазвала је најава да би на данашњи скуп могао доћи министар одбране Србије, Александар Вулин, који је то демантовао.

 

 

Индекс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*