Инцијатива Била Гејтса: Милијарда долара за чисту енергију

  0

  Амерички милијардер и филантроп Бил Гејтс окупио је богате донаторе са иницијативом да обезбеди инвестиције од више од једне милијарде долара у нове технологије на пољу чисте енергије, у циљу борбе против глобалног загревања, саопштила је његова фондација.

  Фонд, под називом „Нови енергетски подухвати“ (БЕВ), окупио је међу инвеститорима, између осталих, власника и оснивача Амазона Џефа Безоса, филантропског финансијера Џорџа Сороша, Британца Ричарда Бренсона који је основао групу Вирџин и директора Фејсбука Марка Закерберга, преносе француски медији.

  Укупно, фонд на челу са Гејтсом „тежак“ је скоро 170 милијарди долара, према проценама Блумберга и Форбса.

  БЕВ ће „финансирати нове подухвате који могу да произведу економски одрживе енергетске изборе, без емисија штетних гасова“, саопштила је Фондација Била и Мелинде Гејтс.

  Фонд ће инвестирати у истраживања у домену зелене енергије у више сектора, међу којима су саобраћај, производња електричне енергије, фабричке активности, грађевинарство и пољопривреда.

  „Бићемо отворени за све што ће омогућити производњу јефтине и чисте енергије“, рекао је Гејтс, додајући да ситуацију на пољу енергетике може променити чињеница да постоје инвеститори који су спремни да уложе новац у високоризичне активности кад је реч о финансијској исплативости.

  Крајем 2015, администрација одлазећег америчког председника Барака Обаме већ је најавила оснивање оваквог фонда, на челу са Гејтсом, а тада је то било представљено као група која треба да буде својеврстан мост између нових предузећа у сектору зелене енергије, истраживања и енергетског тржишта.

  Гејтс, суоснивач Мајкрософта, 2015. године је рекао да ће милијарду долара из сопственог џепа наменити развоју технологија које могу да произведу чисту енергију.

   

   

   

  Танјуг

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *