INCKO: Poseta „Noćnih vukova“ Republici Srpskoj „svetska pretnja“

0

Rusija je na sednici Saveta bezbednosti UN ponovo oštro kritikovala visokog predstavnika međunarodne zajednice za državnu zajednicu Bosnu i Hercegovinu Valentina Incka.

Stalni predstavnik Rusije u UN-u, Vasilij Nebenzja je istakao da je njegov izveštaj ponovo „napravljen u anti-srpskom tonu“ i da „ne daje objektivnu sliku“.

Takođe je kritikovao izveštaj zbog činjenice da je u dokumentu čak data negativna ocena zbog posete članova moto kluba „Noćni vukovi“ Republici Srpskoj, a koja je označena „skandaloznom“.

„Zbunjuje izražena u izveštaju zabrinutost zbog martovskog multinacionalnog hodočašća moto kluba `Noćni vukovi` na istorijska pravoslavna mesta Srbije i Republike Srpske (BiH) sa neumesnim i isprepletenim u ovoj priči unilateralnim američkim sankcijama i ukrajinskom tematikom. Moto klub `Noćni vukovi` se uvek drži poštovanja zakona u koordinaciji sa relevatnim organima, a čije akcije se već nekoliko godina održavaju u zemljama širom Evrope, te imaju isključivo humanitarni karakter. Osnovna poruka je odavanje počasti našim slavnim precima i trijumfu nad fašizmom u Drugom svetskom ratu“- naglasio je Nebenzja.

U izveštaju koji je SB UN-u predstavio Incko, ističe se da su „pripadnici kontroverznog ruskog moto kluba `Noćni vukovi` stigli u BiH, očigledno na poziv Vlade Republike Srpske“.

„Od decembra 2014. godine moto klub `Noćni vukovi` i njegov lider (Aleksandar Hirurg koji nije bio član grupe koja je došla u Republiku Srpsku) su pod sankcijama Odjela za trezor Sjedinjenih Američkih Država zbog učešća u akcijama ili politikama koje predstavljaju svetsku pretnju, pretnju bezbednosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“, saopštio je Incko.

Izveštaj Incka je još jedan u nizu antisrpskih i stavova međunarodne zajednice protiv Republike Srpske. Nedavno je čak zapretio i vojnom intervencijom „ako Srbi pređu crvenu liniju“, a Dan Republike Srpske je uporedio sa nacističkom tvorevinom NDH. Iako je „neutralni“ predstavnik međunarodne zajednice, takođe je optužio Srbe da su napali bivšu SR BiH 1992. godine.

vostok.rs

POSTAVI ODGOVOR

*