Инцко упоредио Дан РС и оснивање НДХ; Додик: Инцко припада онима који су подржавали НДХ

ПредседниК РС је рекао да је Инцко том изјавом "подсетио да припада онима који су у време НДХ подржавали ту злочиначку творевину

0

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да високи представник међународне заједнице у БиХ Валенин Инцко поређењем Дана Републике Српске с даном оснивања Независне Државе Хрватске (НДХ) није повредио никога у РС, али јесте показао своје право лице.

Додик је у изјави Српској новинској агенцији (Срна) Инцка назвао „познатим кловном међународне заједнице“, додавши да је „период глуматања дипломате завршен“ и да су „маске пале“.

ПредседниК РС је рекао да је Инцко том изјавом „подсетио да припада онима који су у време НДХ подржавали ту злочиначку творевину, у којој је нестало више стотина хиљада Срба, и покренуо сумњу да он и данас гаји симпатије према тој злочиначкој творевини“.

„Било би занимљиво знати на којој страни историје му је била породица у Другом светском рату, када тако олако, без имало одговорности, изговара шта изговара, не мислећи да га прати цели један народ док се он обраћа мени. Али, то је Инцко. Лупи, ако остане жив појашњава, и за све то узме 25.000 евра месечно“, рекао је Додик.

Лидер Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић рекао је да је „шокиран затрашујућом изјавом високог предстваника у БиХ Велетина Инцка у којој је упоредио Републику Српску са НДХ“.

Он је навео да је Инцково поређење „врло опасно и за сваку осуду“, а да посебно забрињава што је такву изјаву дао високи представник међународе заједнице у БиХ који треба да гарантује спровођење Дејтонског мировног споразума, односно да штити и РС и БиХ.

Бореновић је затражио од Инцка да се под хитно извини грађанима РС.

„Никада нећемо дозволити да о РС тако говори и пореди са злочиначком НДХ. Високи представник је овим показао да се потпуно изгубио у спровођењу свог мандата, уместо да утиче на стабилизацију прилика у БиХ“, рекао је председник ПДП-а.

Борачка организација РС саопштила је да је Инцкова изјава у којој је упоредио 9. јануар, Дан РС, са 10. априлом, даном оснивања НДХ, тешка увреда за српски народ и српске борце, као и за све српске жртве из Одбрамбено-отаџбинског рата и из Другог светског рата, које су у највећем проценту страдале управо од НДХ.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко је данас изјавио да би „сецесионистичке намере“ председника Републике Српске Милорада Додика, које је назначио својом изјавом да РС тежи припајању Србији, дефинитивно значиле прекорачење „црвене линије“.

„За међународну заједницу постоји само дејтонска Босна и Херцеговина и Република Српска која је добила свој легитимитет 21. новембра 1995. године у Дејтону. Ако бисмо почели славити празнике као што је 9. јануар, онда би се неки могли досетити и да се слави, рецимо, 10. април, дан када је основана Независна Држава Хрватска (НДХ)“, рекао је Инцко за сарајевски портал Фактор.

Инцко је рекао и да сматра да то „никоме не пада на памет“ и да „треба гледати према будућности, а не према прошлости“.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*