Индекс беде: Ово је 10 најнесрећнијих земаља света (ФОТО)

0

Такозвани „индекс беде“, првобитно је створио економиста Арт Окун, како би америчком председнику Линдону Џонсону представио извештај о економије. Данас, овај индекс се примењује глобално, како би одредио степен незадовољства у свету

Први Индекс беде представљао је обично сабирање инфлације и стопе незапослености. Био је мењан у неколико наврата, све док се није развио до данашње форме која узима у обзир бројне факторе као што су незапосленост, инфлација каматне стопе банака, проценат промене бруто друштвеног производа (ГДП) по становнику и сл.

Ево како изгледа индекс беде за протеклу 2016. и шта нам он говори о овој 2017.

Венецуела је 2016. задржала неславно прво место најбеднијих земаља. Неуспеси социјалстичке владе и корупција присутна у државном нафтном сектору, испливали су током протекле године пуним интензитетом, а Венецуела је постала 57. пример хиперинфлације у модерној економској историји.

На листи најбеднијих друго место држи Аргентина. После година владавине социјалисте Нестора Kарлоса Kиршнера, Аргентина је одустала од идеја које су уништиле економију, али много проблема опстаје у самој основи аргентинског финансијског система.

На трећем месту налази се Бразил који, како се наводи, представља „легло корупције и неспособности“, на шта указује и недавни опозив председнице Дилме Русеф.

Слична је ситуација и са Јужноафричком Републиком која се налази на позицији број четири. Према извештају, корупција у овој земљи сеже до самог врха државе, а председник Јакоб Зума преживео је недавни опозив самим чудом, пошто је Уставни суд те земље једногласно пресудио да се Зума није држао Устава.

Египат је рангуран као пета најбеднија земља и једна је од земаља које су драстичном брзином потонуле, пошто је очекивану демократизацију након Арапског пролећа заменило све јаче црно тржиште, војна аутократија и безбедносна нестабилнбост. Према неким проценама, Египат је у још тежем положају него што то индекс показује. У односу процене инфлације која је у извештају око 17 одсто, према подацима Џон Хопкинс Kејто Института, она износи чак 150 одсто.

r03_14804322798

На шестом месту налази се Украјина. Ова источноевропска земља и даље осећа последице грађанског рата који је почео пре три године. Имајући у виду и ендемску корупцију, као и све затегнутију политичку ситуацију, ретко ко је изненађен незадовољством Украјинаца.

Азербејџан, који се нашао на седмом месту, заражен је корупцијом, преварама, неспособношћу и девалвацијом валуте који је од 2015. године изгубила 57 одсто вредности у односу на долар. Слабљење националне валуте на тржиштима новца отежава бизнис и драстично успорава привреду.

Турска, са „деспотским исламистом“ Реџепом Тајипом Ердоганом на челу, који је све своје снаге посветио борби за опстанак на власти уместо управљању државом, нашла се на осмом весту, услед девалвације валуте, катастрофалне безбедносне ситуације и застрашивања народа. Турска лира изгубила је 24 одсто своје вредности у односу на долар у прошлој години, а економија је у процесу спонтане доларизације.

demonstrant-ispred-zgrade-lista-zaman-pokazuje-transparent-na-kojem-pise-slobodni-mediji-ne-mogu-biti-utisani_14573555033

На деветом месту ове листи нашао се Иран, пре свега зобг корупције, и неспособности теократско-аутократске власти која је, упркос укидању међународних санкција, веома спора у економским реформама.

На последњем месту десет најбеднијих, налази се Kолумбија, чија је влада била толико преокупирана преговорима са побуњеницима из Револицуионарних оружаних снага Kолумбије (ФАРЦ), да је економија практично у застоју, због великог скока каматних стопа.

На позитивној страни Индекса, Јапан има најбољи резултат, док га у стопу прати Kина са невероватним растом БДП од око шест одсто.
 

 

 

National Interest

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*