Инђић: Ништа спектакуларно се неће десити после референдума у Каталонији!

0

Бивши амбасадор Србије у Шпанији Триво Инђић сматра да се ништа спектакуларно неће променити у Шпанији након данашњег референдума, јер су у питању процеси који су својствени шпанској историји.

Инђић је, гостујући у Дневнику Н1, рекао да га није изненадио однос власти према гласачима.

„Велики је успех каталонских власти да уопште приведу решењу своја настојања да одрже референдум, а с друге стране ништа се друго није очекивало од централне власти у Мадриду, него да блокира свим силама поменути референдум“, рекао је Инђић.

Објашњавајући зашто га није изненадио однос власти према гласачима, Инђић је рекао да она већ дуго нема никакву наклоност према икаквом пресипитивању положаја аутономних јединица у Шпанији.

„Та власт је наследник једног ауторитарног система који је укинуо Другу шпанску Републику, у којој су Kаталонци и Баскијци уживали изузетна права и пуну аутономију“, указао је Инђић.

Ипак, како је додао, да су социјалисти на власти не би било много другачије.

Шпанија је један типичан двопартијски систем, где десница сарађује са социјалистима и то је нешто што не доприноси много да се земља отвори према реформама које траже не само Kаталонци, већ и Баскијци, рекао је Инђић.

Он сматра да се након овог референдума, ништа спектакуларно неће променити.

„Јер то су процеси који су својствени шпанској историји, сукоб између централизма и периферије односно децентрализма, између унитаризма и етничког и културног плурализма, као и сукоб између републике и монархије, то су константе које трају практично још из средњег века“, сматра Инђић.

Kоментаришући однос ЕУ према овом питању, Инђић оцењује да и у овом случају, као и у бројним другим, Унија користи политичке притиске да пригуши тенденције ка осамостаљењу.

Триво Инђић је био амбасадор у Шпанији од 2001. до 2004. године.

Тањуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*