Инфектолози упозоравају: Срби све више обољевају од ШУГЕ!

0

Последњих недеља повећава се број заражениј од шуге у Београду, али и у читавој Србији!

Епидемиолози и инфектолози упозоравају да, иако се веровало да је та болест искорењена, сваке године шугу добије 300 нових пацијената, док тренутно у нашој земљи 5.000 људи има шугу!

Према речима лекара шуга се препознаје по црвенилу, сврабу и перутању коже, а најлакше и најбрже се шири међу децом по школама и вртћима. Најважнија је лична хигијена пошто се болест брзо преноси руковањем, пољупцем, употребом чаше или пешкира заражене особе, као и сексуалним путем.

Епидемиолог др Ивана Беговић Лазаревић из Градског завода за јавно здравље „Београд“ каже да је број оболелих од шуге сваке године у порасту и да је само прошле године у Београду било заражено чак 2.220 пацијената!

– Према подацима из годишњих извештаја о кретању заразних болести, сваке године се број заражених од шуге повећава за 200-300 новооболелих. Највећи проблем је што људи који добију шугу томе не придају пуно значаја, а онда се и не придржавају упутства лекара – објашњава др Беговић Лазаревић.

Она додаје да се шуга преноси и сексуалним путем.

– Шуга као кожно обољење спада у и полне болести. Уколико ваш партнер има ту инфекцију врло лако је директним контактом може пренети и вама.

Специјалиста опште праксе др Невенка Димитријевић додаје да шуга није сезонска болест и може да се рашири у било које доба године.

– Шуга се шири у великим колективима и то где су деца. Играју се животињама, напољу су са другом децом, а и њихов организам још није ојачао да би се одупро инфекцији. Довољно је да се једно дете зарази и пренесе је на остале – наглашава др Димитријевић.

 

 

Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*