„Инфлација“ споменика: После Клинтона и Вокер добија споменик на Косову!

После Била Клинтона, споменик на Косову добиће и бивши амерички генерал и некадашњи шеф мисије ОЕБС-а Вилијем Вокер, који је у жижу јавности доспео после контроверзног догађаја у селу Рачак јануара 1999. године.

0

Косовски Албанци су, недуго после Рачка, Вилијема Вокера прогласили за националног хероја, а вајар Идриз Балани завршио је рад на статуи америчког генерала, која ће ускоро бити постављена у Рачку.

Догађаји у Рачку сматрају се за прекретницу косовске кризе, пошто је НАТО недуго после покренуо операцију ваздушних удара против СР Југославије, која је трајала 78 дана.

У сукобима српских снага безбедности и припадника ОВК у Рачку 15. јануара 1999. године убијено је више од 40 косовских Албанаца.

Српске власти су тврдиле да се радило о припадницима ОВК, док је Вилијем Вокер догађај назвао масакром и позвао Хашки трибунал да спроведе истрагу.

Вокер је био амерички дипломата у Јужној Америци током бурних година на том континенту, а пре доласка на Косово обављао је функцију специјалног изасланика шефа УН за Источну Славонију, Барању и Западни Срем.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*