Иницијална каписла мине запалила погон у крагујевачком Заводу?

Први пожар је угашен, али је наставио да тиња, варница је изазвала прву експлозију после чега је букнуо већи пожар који је довео до друге, разорне експлозије

0

Министарство одбране наложило је ДНК анализу посмртних остатака тројице радника крагујевачког Техничког ремонтног завода који су погинули 28. фебруара у тешком инциденту који се догодио у овој војној установи, специјализованој за уништавање убојних средстава.

Тела настрадалих – капетана Дарка Костића и радника ТРЗ-а Дејана Ковачевића и Жељка Николића пронађени су у четвртак по подне. Како је саопштило министарство, током дводневне потраге коришћени су сви људски потенцијали и технички капацитети којима располаже Војска Србије.

Истрага у вези са овим случајем поверена је заменици вишег јавног тужиоца у Крагујевцу Јасмини Стојадиновић, а на челу војне комисије коју је формирао министар одбране Зоран Ђорђевић налази се начелник Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе МО, бригадни генерал Миле Јелић.

Комисију која треба да утврди узроке пожара и експлозија које су уништиле погоне у Медни чине и стручњаци Војнотехничког института.

За сада је познато да је 28. фебруара, у 13.20 избио пожар у погону А-28 за делаборацију убојних средстава – издвајање барута из чаура. Прва експлозија је одјекнула у 13.45, а друга, много јача, догодила се у 15.10, када је ваздушни удар из Медне затресао прозоре на кућама и зградама у десет километара удаљеном Крагујевцу.

У тој експлозији је повређено 25 ватрогасаца и радника ТРЗ-а који су учествовали у гашењу пожара који се проширио и на други објекат ове војне установе А-27. У ноћи између 28. фебруара и првог марта из Медне је успешно евакуисано 74 радника, који су се склонили у заштићени објекат изнад уништених погона.

„Највероватније је приликом растављања мине дошло до активирања иницијалне каписле коју је требало одложити у посуду са песком и затрпати. Каписла је, међутим, запалила извађени барут. Пожар је угашен, али је, по свему судећи, негде наставио да тиња. Нека варница је изазвала прву експлозију.

Могуће је да су тада настрадали радници који су пошли да обиђу погон. Потом је букнуо велики пожар који је касније довео до друге разорне експлозије која је уздрмала читав град.

Право је чудо да није било више жртава”, каже искусни крагујевачки пиротехничар, наглашавајући да је ово само једна од могућих верзија инцидента, те да ипак треба сачекати коначне резултате званичне истраге коју је покренуло Министарство одбране.

Технички ремонтни завод је последњих година био ангажован на реализацији уговора о уништавању вишкова убојних средстава који је Министарство одбране, у оквиру програма „Партнерство за мир”, склопило са Поверилачким фондом НАТО-а 2005, када је 12 држава донирало 1,7 милиона евра, што је све и објављено на сајту овог министрства. Нови уговор, вредан седам милиона евра, потписан је 2013, са роком извршења од четири године.

ТРЗ је био задужен за растављање и уништавање убојних средстава, а „Прва искра” из Барича за прераду барута. Незваничну информацију да је у Медни дошло до инцидента приликом растављања старе тромблонске мине са тренутним дејством, Министарство одбране није потврдило.

Бране КАРТАЛОВИЋ, ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*