Инсајдер: СПЦ у својој радњи продаје дезодорансе, балзаме, шампоне… БЕЗ ПДВ

0

Роба која се продаје у радњама Српске православне цркве (СПЦ), за разлику од свих других, није у систему ПДВ. Тако је могуће да црквене радње поред предмета за богослужење без обрачунатог ПДВ продају и козметичке производе – дезодорансе, балзаме за усне, шампоне и слично.

Kако је показало истраживање Инсајдера, за ову робу не издаје се фискални рачун. Реч је чак и о роби приватних прозвођача.

На балзаму за усне и дезодорансу које производи, примера ради, пчеларска задруга „Апифарм“ из Ваљева, видљиви су декларација и бар-код, што им омогућава да буду пласирани и у другим продавницама. У том случају морају да плате ПДВ.

Међутим, када у радњи СПЦ тражите рачун, уместо фискалног рачуна Пореске управе добијете исечак на ком пише Патријаршијски управни одбор, прише Инсајдер.

Привилегије дате цркви

Kако подсећа овај портал, пореским законима верске заједнице су ослобођене ПДВ и пореза на имовину уз ограничење да се олакшице односе на услуге и објекте који имају сврху богослужења.

C3u04cFWEAAZqkk

Према Правилнику о поступку остваривања права на враћање ПДВ добрима и услугама непосредно повезаним с верском делатношћу сматрају се:

– тамјан и материјал за производњу тамјана

– брикети

– уље и вино за обредне сврхе

– брашно и бесквасни хлеб за обредне сврхе

– свете сасуде и обредни симболи

– одежде за свештенике и верске службенике и материјал за производњу ових одежди

– грађевинске услуге и грађевински материјал који се користе за градњу, реконструкцију, конзерваторске и рестаураторске радове и одржавање храмова и других здања повезаних с мисионарском делатношћу традиционалних цркава и верских заједница, укључујући материјал за израду иконостаса и иконописање

– богослужбене књиге, верски календари и друга верска издања и папир за штампање тих издања

– оргуље

Kад ће црква плаћати порез?

Ово је само једна од привелегија које је држава дала црквама.

Упркос постојећим олакшицама, патријарх Иринеј је недавно рекао да Црква неће плаћати порез док јој се не врати имовина национализована након Другог светског рата.

– Ја сам то рекао и на томе ћу остати – док сва имовина не буде враћена Цркви, ми нећемо плаћати порез јер је гро држава уживала и ужива. Kад нам буде вратила све и Црква ће плаћати порез – рекао је Паријарх за Божић, пише Инсајдер.

Министарство финансија нема став поводом оваквог ултиматума.

Интересантно је да је управо продавница на Теразијама враћена Цркви у поступку реституције.

– На две етаже, с мером и стилом, опремљен је галеријско-продајни простор. Ово је ново место, где ће се сабирати наши људи, грађани, верници, да би задовољили своје духовне потребе и потребе својих породица – објавио је на свом сајту Патријаршијски управни одбор 19. септембра 2013. приликом отварања продавнице у којој се уз иконе могу купити козметика и жестока алкохолна пића.

Судећи према исечку рачуна, званичан власник продавнице на Теразијама је Патријаршијски управни одбор, који је врховна извршна власт Српске православне цкрве. Патријаршијски одбор има и своје предузеће – Патријаршијска добра д.о.о, за производњу и продају вина, сувенира и сличних производа.

Према истраживању Инсајдера, цркве плаћају порезе на своја предузећа и привредне делатности.

На челу Партијаршијског управног одбора налази се патријарх Иринеј. Чланови овог тела су и два представника Светог синода, један представник манастира, три свештеника и седам световних чланова. Један од чланова Управног одбора је и митрополит Амфилохије Радовић.

Инсајдер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*