Инспекција Белом ЗАТВОРИЛА KАФИЋ у центру Београда!

0

Лука Максимовић, алијас Љубиша Прелетачевић Бели, напустио је политичке воде и „заронио“ у угоститељске.

Овај млади бунтовник је пре непуна два месеца отворио необичан кафић у самом срцу Београда.

Иако су многи очекивали да ће након кандидатуре на председничким избора засијати на политичкој сцени то са Белим, ипак, није случај.

Можда Лука није умео да искористи како многи кажу, политички капитал који је је имао на располагању, али је зато дошао на идеју да новац који је зарадио у Швајцарској, како каже, искористи за почетнички капитал.

Максимовић је кафић назвао „Ел Президенте“ и, како смо се уверили на лицу места у нашој првој посети, убрзано је радио на сређивању ентеријера.

Дуж улице је поставио сто и столице од дрвета, а из кафића у башту се излази кроз прозор, што је врло јединствено у Београду, а вероватно и у целој Србији.

Но, ко високо лети ниско пада. Није му дуго требало да га надлежни органи посете и – санкционишу.

Ниме, екипа Еспреса отишла је код Белог у намери да поразговара и попије кафу с њим. Међутим, наша екипа тамо није затекла никог.

Љубазна госпођа из ресторана брзе хране нам је дала информацију да Бели обично долази сваког дана у 10 часова.

– Нећете га затећи данас ту, иако је 11 сати он неће доћи. Стално долазе медији, нисте ви једини. Јуче је била комунална полиција и затворила је локал. Видите да је све покупио. Не знам шта се даље десило. Нисмо ништа чули – рекла је радница оближњег локала.

Столице и столови су склоњени, прозор затворен, а унура није било никог.

С друге стране, Максимовић објашњава да кафић није лично његов, већ припада удружењу Пет звездица, које чини неколико људи. Такође, он демантује да месечни закуп за тај простор кошта 2.500 евра и тврди да је реч о мање од хиљаду европских новчаница, јер локал нема излог и није оријентисан директно ка улици, па конобари пиће износе кроз прозор.

Он тврди да га прозивке на друштвеним мрежама због кафића „Ел Президенте“ у близини Kнез Михаилове не дотичу јер, како наводи, да је отворио макар кесицу чипса у центру града, поједини би тврдили да му је тај чипс купио Вучић.

– Идеја је да временом на том месту направимо отворену галерију, где би излагали фотографи и сликари, а бендови одржавали промоције. Уколико се то претвори у нешто више, биће још боље – образлаже Максимовић.

Он за Данас каже да је због учешћеа на изборима за парламент главног града био под огромним притиском, с једне стране од оних који су говорили да је „Вучићев“, док су га с друге стране оптуживали да ради за опозицију. Ипак, он наводи да је богатији за једно искуство, јер је имао прилике да осети „чари политике“.

Максимовић је свестан да је издавање личне карте на име фиктивног лика по убрзаном поступку умногоме утицало на лош резултат. Међутим, према његовом мишљењу, велику штету нанео му је и разлаз с групом грађана „Само јако“ из Младеновца и приче које су они пласирали.

– Приликом кандидатуре за председника осећао сам се као на филму. Међутим, београдски избори били су политика. Искрено, био сам набијен у ћошак. Да није било пласирања тих прича, резултат би вероватно био бољи. Чак је и овај резултат који сам остварио одличан кад узмем у обзир шта ми се све догађало и шта ми је „паковано“ – истиче Максимовић.

Према његовим речима, с групом грађана из Младеновца није у добрим односима и признаје да последњој седници Скупштине општине није присуствовао, јер није био у земљи. Максимовић напомиње да у тој „екипи“ постоје људи који су крајње коректни и с којима је у контакту, али не може да опрости то што је прича о томе да је он Вучићев човек и да је од њега добио станове потекле управо из Младеноваца, од његових дојучерашњих сарадника. Срећан је, прича, јер се помирио с Прилепком (Стефаном Гајићем), својим пријатељем из детињства.

– Рекао сам му „бураз“, шта нам се ово догодило, да нам глупа и одвратна политика разори другарство из детињства“. Kакав год резултат био, мени је најбитније да смо он и ја после свега остали у најбољим односима – наглашава Максимовић.

Kада је у питању Твитер профил с близу 62.000 пратилаца с кога се раније обраћао, а који је сада преузео његов бивши покрет Само јако из Младеновца, Максимовић прича да је могао да промени шифру и да га преузме, дали да једноставно није желео да се отима око било чега. Што се тиче даљег јавног ангажовања, Максимовић припрема музички албум.

– Нема везе, знаш, све је ово животна школа. Из свега треба извући неку поуку, јер човек мора да се понекад нађе у тешкој ситуацији, не може увек да буде лепо. Kада једном добијеш шамар, научиш како да га следећи пут избегнеш – искрен је Максимовић.

Иако је „неухватљив“, Бели редовно на друштвеним мрежама дели фотографије свог кафића, а по њима, Ел Президенте има посетиоце. Полседњу фотографију Прелетачевић, односно Лука, поставиоје синоћ, а на њој се може видети малтене пуна башта.

еспресо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*