Интегрисањем севера Косова у Србију тај регион би изгубио стратешки значај, а Срби би се раселили!

1

Подела Косова и Метохије између Срба и Албанаца је опција која се све чешће провлачи у јавном мњењу, не само српском. Територијално, зна се шта ви Србија у том случају добила – углавном брда без икакве стратешке важности или вредности, са изузетком дела језера Газиводе и дела Копаоника који може бити битан са стратешке стране. Зна се и шта би се десило са Србима јужно од Ибра – почели би да масовно продају своја имања и брзо би нестали. Али шта би било са
Србима са севера Косова и Метохије у случају поделе Косова и Метохије?

Прво, битно је рећи да је већина Срба запослена или на други начин везана за примања из буџета Републике Србије (социјална давања, дечји додаци, примања радника пропалих друштвених предузећа, разне врсте помоћи и слично). Затим, битно је истаћи и да на северу Косова и Метохије нема иоле значајније привредне активности, ако се не рачуна производња електричне енергије. На крају, многе дажбине које се подразумевају у остатку Србије (порези, фирмарина, доприноси и слично) тамо скоро и да не постоје, сем у државним установама.

Ако би се направило „разграничење“ између Србије и њене јужне покрајине, садашњи север Косова и Метохије би поново био у потпуности интегрисан у систем Републике Србије, где би сва та места постала пограничне варошице. Престала би велика издвајања која сада постоје за српске општине у том делу Србије, јер би то престала да буду места у проблематичном подручју. Такође, почело би и да се у потпуности примењује законодавство Републике Србије, што би аутоматски значило и повећање цене пословања на том подручју.

Без донација и са повећаним трошковима пословања, становништво више не би могло да издржи на том подручју. Без донација Републике Србије, које би сигурно престале, северна Косовска Митровица, Лепосавић, Лешак или Зубин Поток би биле у рангу са осталим економски неразвијеним малим градовима у остатку Србије. То би даље значило да би убрзо по „разграничењу“ почео и процес исељавања становништва, и да би та места опустела, као и многа по остатку Србије.

Није безначајно поменути ни садашње бизнисмене или политичаре са севера КиМ. И они су, као и становништво, годинама одржавали своје постојање захваљујући огромним донацијама Републике Србије због стратешке важности тог подручја. Поделом Косова и Метохије, то би подручје престало да има своју стратешку важност, и они би убрзо постали ирелевантан фактор, и као такви би убрзо окончали своје каријере.

Ово све не значи да држава Србија треба да се бори да се север КиМ утопи у остатак косовског система до краја (пошто је сада интегрисан у одређеном делу, али не у потпуности). Ово значи да подела Косова и Метхоје не би донела ништа добро ни Србима који живе северно ни Србима који живе јужно од реке Ибар.

Шта Србија треба да ради? Уместо одржавања становништва на социјалним давањима и повременим донацијама, треба учинити све да Срби на Косову и Метохији постану снажан привредни фактор, и да почну да послују у реалном сектору, и да запољавају што већи број својих сународника. Такви Срби, економски оснажени од стране своје државе, неће да зависе од било кога другог, и тиме ће се дугорочно решити многи проблеми – од продаје земље до исељавања и страха за будућност породица.

Ово није посао за једну Владу Србије, али што се пре почне, пре ће да се покажу и први резултати.

Дејан Давид, Патриот

1 КОМЕНТАР

  1. Тај „зликовачки амерички“ план одбацити.Они нама даежљиво дају 2% од укупно 18% отете територије космета,а ми морамо да изгубимо још 5% да дамо шиптарима бујановац..
    Осим тога одмах нас гурају у еу онда и у нато…
    СФР југославија је била гробница Српског народа,али опет постоји реална шансаа да се реши наше национално питање.
    Ова нова југославија где нас гурају наши злотвори би били комплетно уништени

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*