Integrisanjem severa Kosova u Srbiju taj region bi izgubio strateški značaj, a Srbi bi se raselili!

1

Podela Kosova i Metohije između Srba i Albanaca je opcija koja se sve češće provlači u javnom mnjenju, ne samo srpskom. Teritorijalno, zna se šta vi Srbija u tom slučaju dobila – uglavnom brda bez ikakve strateške važnosti ili vrednosti, sa izuzetkom dela jezera Gazivode i dela Kopaonika koji može biti bitan sa strateške strane. Zna se i šta bi se desilo sa Srbima južno od Ibra – počeli bi da masovno prodaju svoja imanja i brzo bi nestali. Ali šta bi bilo sa
Srbima sa severa Kosova i Metohije u slučaju podele Kosova i Metohije?

Prvo, bitno je reći da je većina Srba zaposlena ili na drugi način vezana za primanja iz budžeta Republike Srbije (socijalna davanja, dečji dodaci, primanja radnika propalih društvenih preduzeća, razne vrste pomoći i slično). Zatim, bitno je istaći i da na severu Kosova i Metohije nema iole značajnije privredne aktivnosti, ako se ne računa proizvodnja električne energije. Na kraju, mnoge dažbine koje se podrazumevaju u ostatku Srbije (porezi, firmarina, doprinosi i slično) tamo skoro i da ne postoje, sem u državnim ustanovama.

Ako bi se napravilo „razgraničenje“ između Srbije i njene južne pokrajine, sadašnji sever Kosova i Metohije bi ponovo bio u potpunosti integrisan u sistem Republike Srbije, gde bi sva ta mesta postala pogranične varošice. Prestala bi velika izdvajanja koja sada postoje za srpske opštine u tom delu Srbije, jer bi to prestala da budu mesta u problematičnom području. Takođe, počelo bi i da se u potpunosti primenjuje zakonodavstvo Republike Srbije, što bi automatski značilo i povećanje cene poslovanja na tom području.

Bez donacija i sa povećanim troškovima poslovanja, stanovništvo više ne bi moglo da izdrži na tom području. Bez donacija Republike Srbije, koje bi sigurno prestale, severna Kosovska Mitrovica, Leposavić, Lešak ili Zubin Potok bi bile u rangu sa ostalim ekonomski nerazvijenim malim gradovima u ostatku Srbije. To bi dalje značilo da bi ubrzo po „razgraničenju“ počeo i proces iseljavanja stanovništva, i da bi ta mesta opustela, kao i mnoga po ostatku Srbije.

Nije beznačajno pomenuti ni sadašnje biznismene ili političare sa severa KiM. I oni su, kao i stanovništvo, godinama održavali svoje postojanje zahvaljujući ogromnim donacijama Republike Srbije zbog strateške važnosti tog područja. Podelom Kosova i Metohije, to bi područje prestalo da ima svoju stratešku važnost, i oni bi ubrzo postali irelevantan faktor, i kao takvi bi ubrzo okončali svoje karijere.

Ovo sve ne znači da država Srbija treba da se bori da se sever KiM utopi u ostatak kosovskog sistema do kraja (pošto je sada integrisan u određenom delu, ali ne u potpunosti). Ovo znači da podela Kosova i Methoje ne bi donela ništa dobro ni Srbima koji žive severno ni Srbima koji žive južno od reke Ibar.

Šta Srbija treba da radi? Umesto održavanja stanovništva na socijalnim davanjima i povremenim donacijama, treba učiniti sve da Srbi na Kosovu i Metohiji postanu snažan privredni faktor, i da počnu da posluju u realnom sektoru, i da zapoljavaju što veći broj svojih sunarodnika. Takvi Srbi, ekonomski osnaženi od strane svoje države, neće da zavise od bilo koga drugog, i time će se dugoročno rešiti mnogi problemi – od prodaje zemlje do iseljavanja i straha za budućnost porodica.

Ovo nije posao za jednu Vladu Srbije, ali što se pre počne, pre će da se pokažu i prvi rezultati.

Dejan David, Patriot

1 KOMENTAR

  1. Taj „zlikovački američki“ plan odbaciti.Oni nama daežljivo daju 2% od ukupno 18% otete teritorije kosmeta,a mi moramo da izgubimo još 5% da damo šiptarima bujanovac..
    Osim toga odmah nas guraju u eu onda i u nato…
    SFR jugoslavija je bila grobnica Srpskog naroda,ali opet postoji realna šansaa da se reši naše nacionalno pitanje.
    Ova nova jugoslavija gde nas guraju naši zlotvori bi bili kompletno uništeni

POSTAVI ODGOVOR

*