Интернет – главно средство за трговину људима

0

Две трећине жртава трговине људима су жене и девојке, док је интернет, на којем у Европи девет милиона девојчица доживи насиље до 15. године, главно средство за трговину људима, резултати су истраживања организације Европски женски лоби.

Како се наводи у истраживању које је део кампање „Могу да нећу“, жене широм света имају 27 пута веће шансе да буду изложене насиљу на интернету, а један од десет сексуалних насилника користи сајтове за упознавање да би пронашао жртве.

Такође, код 56 одсто деце, која су путем интернета врбована у дечју проституцију и порнографију, најпре је тражена фотографија.

„Важно је да девојчице и девојке науче да препознају насилничко понашање на интернету и да знају како да реагују. Из рада са младима знамо да насиље које се дешава на мрежи може да има озбиљне последице у стварном свету“, рекла је Сања Павловић испред Аутономног женског центра.

Како додаје, циљ организације је да охрабре девојчице да насилнике „удаље, блокирају, кажу одраслима, па и пријаве институцијама“.

Као партнер Европског женског лобија, Аутономни женски лоби дефинисао је 12 типова насилника на интернету, и покренуо кампању у циљу бољег разумевања дигиталног насиља над женама и девојчицама.

Према истраживању, неки од типова насилника су интернет педофил, насилник иза фотоапарата (фотографије жене и девојке без њиховог пристанка и објављује фотографије на интернету), „трол“, који, како је објашњено, напада жене које на интернету изразе своје мишљење“

Такође, као типови насилника наводе се и „вршњачки сајбер силеџија“, (континуирано шаље злонамерне поруке и шири трачеве како би осрамотио и понизио жртву), „сајбер прогонитељ“, и „доксер“ – (особа која прикупља и јавно објављује на интернету приватне податке да би осрамотио жртву).

Као претња од насиља на мрежи јављају се и „хакер“, који пресреће приватне информације и комуникације, „регрутер“, за кога се наводи да новим технологијама мами жртве, као и „злонамерни пропагандиста“, који алатима пропаганде промовише насиље над женама или групама за женска права.

Активисти „Могу да нећу“ кампање и Аутономног женског центра позвали су медије, јавне личности и грађане да се укључе у кампању ширењем корисних информација о типовима насилника на интернету.

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*