Интернет је можда амерички… али блокчејн припада Русима

0
MAXIM ZMEYEV/AFP/Getty Images Russian interest in blockchain technology, like in this crypto-mining operation in Moscow, is growing.

Прошле године представници 25 земаља састали су се у Токију како би поставили међународне стандарде за блокчејн, технологију коју је увела виртуелна валута биткоин и која је изазавала велико интересовање у корпоративним и владиним круговима.

Неки технолози на састанку Међународне организације за стандарде били су изненађени када су сазнали да шеф руске делегације Григори Маршалко ради за ФСБ, обавештају службу која је наследила KГБ.

Још више су се изненадили када су упитали ФСБ агента зашто Руси толико улажу у блокчејн сандарде.

„Чујте, интернет припада Американцима, али блокчејн припада нама“, наводно је рекао. Рус је, према речима делегата који је био тамо, додао да су још два члана његове четворочлане делегације ФСБ.

Делегат који је ово испричао је желео да остане анониман јер су разговори Међународне организације за стандарде (ИСО) поверљиви. Ни руска организација која надгледа делагацију ни руски делегати нису били доступни за коментар.

Мишљење руског делегата одражава значај који неке владе дају блокчејну – технологији која се може применити на разне ствари од финансијске трговине до гласања – и геополитичким биткама које се припремају иза њега.

Руско интересовање за техничке сесије изазвало је забринутост међу другим делегатима да ће поједине земље померати стандарде и тако технологију учинити подложном надгледају и нападима. ИСО, са седиштем у Женеви је формиран 1947. како би контролисао да се ажне технологије граде и мере на исти начин у целом свету.

Русија није једина земља која је послала делегацију у ИСО технички комитет који се бави блокчејном. Двадесетпет земаља са комитетским делегацијама је послало преко 130 људи на последњи састанак.

„Стати иза њега и подржати га донеће неким људима предност, политичку или економску“, рекао је Гилберт Вердиан, председавајући британске делегације и оснивач компаније Qуант Нетwорк.

Оригинални блокчејн је база података где се бележе трансакције биткоином. Чува се на мрежи компјутера којима управља велики број људи а не једна централна управа. У земљама попут Сједињених Држава, Kине Русије, Сингапура и Швајцарске, владине групе су разматрале коришћење блокчејна за издавање валута или праћење личних података грађана.

Адвокат Ема Ченинг каже да брине да ће земље форсирати своје криптографске алгоритне као стандарде потенцијално стварајући простор који би могао да буде искоришћен за шпијунирање. „У контексту софтвера, она је савршен тројански коњ“, каже Ченинг, оснивач Статис групе која саветује блокчејн пројекте.

Али председавајучи ИСО блокчејн комитета Kрег Дан, одбацује идеју да било која земља може да обликује процес. Док су ИСО састанци генерално поверљиви, нови стандарди морају да прођу кроз фазе и гласања.

Па ипак, многе делегације покушавају да стекну предности.

„Савладавањем технологије, људи ће покушати да окрену ствари у своју корист“, каже Вердиан. „Дугујемо једни другим да то урадимо добро како би сви имали користи а не само неки“.

Њу Јорк Тајмс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*